„Per naujausią režimo vykdomų represijų ir bauginimo aktą pirmadienį valdžia nusitaikė į didžiausią nepriklausomą žiniasklaidos priemonę Tut.by“, – nurodė Europos Komisijos atstovas išplatintame pareiškime.

„Mažiausiai 15 šio portalo darbuotojų buvo sulaikyti, jo domenas užblokuotas, redakcijoje ir darbuotojų namuose surengtos kratos, o vadovams iškelta baudžiamoji byla“, – rašoma pareiškime.

Pareiškime pabrėžiama, kad „žurnalistų persekiojimas turi būti nutrauktas, o visi sulaikytieji kartu su visais politiniais kaliniais – paleisti“.

„Žmogaus teisių pažeidėjai negali likti nenubausti. ES kartu su tarptautine bendrija koordinuoja pastangas patraukti juos atsakomybėn“, – rašoma pareiškime.

ES užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis praėjusią savaitę pranešė, kad Bendrija rengia ketvirtą sankcijų autoritarinio Baltarusijos lyderio Aliaksandro Lukašenkos režimui paketą dėl represijų prieš opoziciją.

ES jau taiko turto įšaldymą ir vizų draudimą A. Lukašenkai ir 87 pareigūnams bei verslininkams, susijusiems su jo režimu.

Nuo 1994 metų Baltarusijai vadovaujantis A. Lukašenka užsitikrino šeštą kadenciją pernai rugpjūtį vykusiuose rinkimuose. Opozicija ir Vakarų demokratijos tuos rinkimus laiko suklastotais.

Po rinkimų šalyje kilo beprecedenčiai protestai, o valdžia ėmėsi brutalių priemonių jiems nuslopinti. Buvo sulaikyta tūkstančiai žmonių, keli protestuotojai žuvo, o visi pagrindiniai A. Lukašenkos oponentai buvo įkalinti ar priversti pasitraukti į užsienį.

Daugiau kaip 400 protestuotojų buvo skirtos griežtos laisvės atėmimo bausmės.

Vis dažniau režimo taikiniu tampa žurnalistai, valdžiai siekiant nuslopinti bet kokią kritiką.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)