„Atsižvelgiant į didėjantį smurtą Mianmare, reikia sustiprinti tarptautines prevencines priemones, įskaitant ginklų embargą“, – sakoma ES užsienio politikos vadovo Josepo Borrellio pareiškime.

Pagalbos organizacija „Gelbėkit vaikus“ antradienį patvirtino, kad tarp mažiausiai 35 žmonių, praėjusį penktadienį nužudytų Mianmaro rytuose, yra du dingusiais laikyti jos darbuotojai.

Šeštadienį, pirmąją Kalėdų dieną, socialinėje žiniasklaidoje pasirodė dviejų išdegusių sunkvežimių ir lengvojo automobilio su apdegusiais palaikais viduje nuotraukų. Skelbiama, kad nuotraukos padarytos rytinėje Kajų valstijoje Hpruso miestelyje.

Chuntai priešiški vietos kovotojai ir viena stebėjimo grupė dėl šio išpuolio apkaltino chuntos pajėgas. Išpuolis įvykdytas po susirėmimų su disidentais šiame rajone.

Jungtinės Valstijos šią savaitę atnaujino raginimą skelbti ginklų embargą Mianmaro chuntai.

„Taikymasis į nekaltus žmones ir humanitarinės pagalbos veikėjus yra nepriimtinas, o plačiai paplitę kariuomenės žiaurumai prieš Birmos žmones pabrėžia, kad būtina skubiai patraukti jos narius atsakomybėn“, – sakė JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas, pavartodamas ankstesnį Mianmaro pavadinimą.

„Tarptautinė bendrija turi labiau stengtis, kad... Birmoje nesikartotų žiaurūs nusikaltimai, taip pat ir nutraukdama ginklų bei dvejopos paskirties technologijų pardavimą kariuomenei“, – pridūrė jis.

Mianmare nuo vasario, kai buvo įvykdytas karinis perversmas, viešpatauja chaosas. Saugumo pajėgoms slopinant protestus žuvo daugiau kaip 1,3 tūkst. žmonių, nurodo viena vietos stebėjimo grupė.

Jungtinės Valstijos ir kitos Vakarų valstybės perversmo lyderiams yra paskelbusios virtinę sankcijų. Be kita ko, Vakarai turi nustatę ribojimų ginklų tiekimui Mianmaro kariuomenei, kuri prieš perversmą susidūrė su kaltinimais dėl nusikaltimų žmoniškumui dėl žiaurios kampanijos prieš rohinjų mažumą.

Jungtinių Tautų Generalinė Asamblėja birželį balsavo už tai, kad būtų užkirstas kelias ginklų gabenimui į Mianmarą, tačiau ši priemonė buvo simbolinė, nes jos nepriėmė įtakingesnė Saugumo Taryba.

Kinija ir Rusija, turinčios veto teisę JT Saugumo Taryboje, taip pat Indija yra pagrindinės ginklų tiekėjos Mianmarui.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją