JK vyriausybės vadovas Borisas Johnsonas nori, kad šios apsidraudžiamosios priemonės, turinčios užtikrinti, jog po išstojimo siena tarp Šiaurės Airijos ir Airijos Respublikos išliks atvira, būtų atsisakyta.

„Apsidraudžiamoji priemonė... yra vienintelis aiškus sprendinys, galintis apsaugoti Didžiojo penktadienio taikos susitarimą, užtikrinti, kad bus vykdomi tarptautinės teisės įsipareigojimai, ir išsaugoti vidaus rinkos vientisumą “, – rašoma Europos Komisijos parengtame naujame pasirengimo „Brexit“ komunikate.

„Brexit“ šalininkų susirūpinimas, kad dėl apsidraudžiamosios priemonės JK liks neribotam laikui supančiota su ES, nes turės laikytis jos taisyklių, buvo viena svarbiausių priežasčių, dėl kurių britų parlamentarai triskart atmetė pernai parengtą vadinamąjį skyrybų susitarimą.

Briuselis ir Dublinas tvirtina, kad apsidraudžiamoji priemonė iš esmės skirta apsaugoti ES bendrąją rinką ir užkirsti kelią tarpkonfesinio smurto atsinaujinimui Šiaurės Airijoje.

B. Johnsonas savo ruožtu nori pakeisti apsidraudžiamąją priemonę įsipareigojimu ateityje rasti vadinamuosius alternatyvius mechanizmus.