„Šis ir ankstesni raketų paleidimai yra grėsmė tarptautinei taikai ir saugumui ir jie dar labiau didina įtampą regione tuo metu, kai būtina deeskalacija“, – išplatintame pranešime sakė ES atstovas.

Šiaurės Korėja maždaug sekmadienį 5.30 val. vietos laiku (23.30 val. Lietuvos laiku šeštadienį) išbandė balistinę raketą, kuri nuskrido maždaug 700 kilometrų ir nukrito Japonijos jūroje.

Keli analitikai sako, kad toks raketos paleidimas yra naujojo Pietų Korėjos prezidento Moon Jae-ino išbadymas. Liberalus politikas anksčiau teigė norintis mažinti įtampą su šiaurine kaimyne.

„Iš Korėjos Liaudies Demokratinės Respublikos tikimasi, kad ji laikysis savo diplomatinių įsipareigojimų. Ji privalo sustabdyti raketų paleidimus ir visiškai, patvirtintai ir negrįžtamai nutraukti savo balistinių raketų programą“, – sakė ES atstovas.

Pareiškime taip pat nurodoma, kad ES yra pasirengusi palaikyti „patikimą ir prasmingą dialogą“ tarp Pchenjano ir tarptautinių lyderių.

Daugybė Jungtinių Tautų ir Jungtinių Valstijų sankcijų prieš Šiaurės Korėja nepažabojo šios šalies branduolinių ir raketinių ambicijų.

Naujausias Šiaurės Korėjos raketos paleidimas yra pirmasis nuo gegužės 2 dienos, kai Korėjos pusiasalio pietuose buvo dislokuota JAV priešraketinės gynybos sistema. Balandžio 29 dieną Šiaurės Korėjoje mėginta paleisti raketą, bet nesėkmingai.