„Europos Sąjunga reiškia rimtą susirūpinimą dėl Turkijos Didžiojo nacionalinio susirinkimo ketvirtadienio, sausio 2-osios sprendimo leisti dislokuoti ginkluotąsias pajėgas Libijoje. ES patvirtina savo tvirtą įsitikinimą, kad karinio sprendimo Libijos krizei nėra“, – sakoma penktadienį paskelbtame Europos išorės veiksmų tarnybos (EIVT) atstovo pranešime.

EIVT nuomone, konflikto šalių rėmimo veiksmai tik destabilizuoja šią šalį ir visą regioną.

„Visiems tarptautiniams partneriams būtina visiškai laikytis Jungtinių Tautų embargo dėl ginklų tiekimo ir remti Jungtinių Tautų specialiojo pasiuntinio [Libijai] Ghassano Salame pastangas ir Berlyno procesą kaip vienintelį kelią į taikią, stabilią ir saugią Libiją“, – pažymėjo EIVT atstovas.

Jis patikino, kad ES toliau aktyviai palaikys visas deeskalavimo priemones ir žingsnius, vedančius prie ugnies nutraukimo ir politinių derybų atnaujinimo.

Turkijos parlamentas ketvirtadienį pritarė mandatui nusiųsti turkų karių į Libiją. Šiuo sprendimu Turkijos vyriausybei leista teikti karinę pagalbą Tripoliui. Karių nusiuntimo mandatas galios vienus metus.

Už pritarimą šiam sprendimui balsavo 325, o „prieš“ – 184 deputatai.

2019 metų gruodį Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas pateikė parlamentui įstatymo projektą dėl turkų karių nusiuntimo į Libiją. Jis akcentavo, kad Turkija ketina teikti visą būtiną pagalbą tarptautinės bendrijos pripažįstamai NSV.

Žiniasklaidos pranešimuose buvo sakoma, kad NSV oficialiai paprašė Turkijos teikti karinę pagalbą ginant Tripolį nuo puolančių šalies rytinę dalį kontroliuojančio maršalo Khalifos Haftaro pajėgų.