Jungtinė Karalystė ir Kanada, per šią katastrofą netekusi 63 savo piliečių, sakė, jog esama duomenų, iš kurių galima spręsti, jog Ukrainos tarptautinių avialinijų (MAU) lėktuvą „Boeing 737“ galėjo numušti Irano oro erdvės gynybos raketa. Teheranas šią prielaidą atmeta.

ES pažymėjo, kad kol kas „nėra jokių baigtinių įrodymų, kas sukėlė šį incidentą“, per kurią taip pat žuvo 10 Švedijos, trys Vokietijos ir trys Britanijos piliečiai.

„Mums labai svarbu, kad vykstantis tyrimas būtų nepriklausomas ir patikimas civilinės saugos tyrimas, vykdomas pagal Tarptautinės civilinės aviacijos organizacijos taisykles“, – žurnalistams sakė Europos Komisijos atstovas Stefanas de Keersmaeckeris.

ES pasiruošusi suteikti „visą būtiną pagalbą“ tyrimui, pridūrė jis, bet nesutiko tiesiogiai atsakyti, kai buvo paklaustas, ar Bendrija tiki, jog Iranas gali atlikti nepriklausomą tyrimą.

Katastrofa įvyko praėjus kelioms valandoms po Teherano balistinių raketų smūgių karinėms bazėms Irake, kuriose laikoma JAV karių. Šie smūgiai buvo atsakas į sausio 3-ąją amerikiečių aviacijos smūgį Bagdade, per kurį žuvo itin įtakingas iraniečių generolas.