Europos Komisijos vicepirmininkas Marošas Šefčovičius perspėjo, kad „neįmanoma šokti tango vienam“. Jis kalbėjo po pasitarimo su Šveicarijos užsienio reikalų ministru Ignazio Cassisu – tai buvo pirmas aukšto lygio dvišalis susitikimas nuo gegužės, kai netikėtai žlugo daugelį metų trukusios derybos.

ES ir Šveicarijos ryšius šiuo metu reguliuoja susitarimų rinkinys, o pastaruosius 13 metų abi šalys mėgino pasirašyti plačią bendradarbiavimo sutartį, kuri reglamentuotų visus santykių aspektus.

Tačiau šveicarų pareigūnai nenori tenkinti ES reikalavimų dėl įnašų į biudžetą ir prisiderinimo prie Europos taisyklių mainais į leidimą nevaržomai prekiauti ES rinkoje. Ši padėtis atspindi bloko nesutarimus su Jungtine Karalyste po „Brexito“.

Derybos atsidūrė aklavietėje, ES atsisakius nusileisti Berno reikalavimams į paktą neįtraukti kai kurių svarbių aspektų, susijusių su valstybės pagalba, atlyginimų apsauga ir judėjimo laisve.

„Mums dabar reikia, kad Šveicarija nedviprasmiškai išreikštų politinę valią bendradarbiauti su mumis sprendžiant tikruosius esminius klausimus ir pateiktų realistišką grafiką“, – pareiškė M. Šefčovičius.

„Kitaip tariant, bet koks politinis dialogas turi būti kryptingas ir esminis; jis negali būti tuščias kevalas“, – pridūrė jis.

M. Šefčovičiaus pranešė, kad techninės derybos suintensyvės, žadėdamas vėl susitikti su Šveicarijos atstovu Davose kitų metų sausį. Per tą susitikimą bus siekiama patvirtinti derybų atnaujinimą ir susitarti dėl grafiko.

Šveicarija yra ketvirtoji didžiausia ES prekybos partnerė po Kinijos, JAV ir Didžiosios Britanijos. Tuo metu 27 valstybių Bendrija yra didžiausia Šveicarijos prekybos partnerė.

Slovakas M. Šefčovičius, buvęs europarlamentaras, taip pat kuruoja audringus bloko ryšius su JK. Briuselis ir Londonas atsidūrė ties žalingo prekybos karo slenksčio, tęsiantis ginčui dėl Šiaurės Airijos ir žvejybos teisių.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją