Pakoreguotos EK neįpareigojamos rekomendacijos dėl kelionių paskelbtos savaitė prieš tai, kai turėtų būti priimtas Bendrijos įstatymas dėl ES skaitmeninio COVID-19 pažymėjimo.

Pastarosiomis savaitėmis stebima užsikrėtimo atvejų skaičiaus nuolatinio mažėjimo tendencija, rodanti vakcinavimo kampanijų Europos Sąjungoje sėkmę, sakė ES teisingumo komisaras Didier Reyndersas.

Drauge su prieinamo testavimo skatinimu tai reiškia, kad valstybės narės dabar pamažu atšaukia dėl COVID-19 įvestus suvaržymus ir savo teritorijose, ir dėl kelionių, sakė jis.

ES nori, kad su liepos 1 dieną įsigaliosiančiu skaitmeniniu COVID-19 pažymėjimu žmonės galėtų keliauti bloko viduje be testavimo ar karantino. Pažymėjimas įrodytų, kad žmogus yra visiškai paskiepytas, pasveiko nuo COVID-19 arba neseniai gavo neigiamą COVID-19 testo atsakymą.

EK interneto svetainė, kurioje pasieniečiai ir kiti pareigūnai galės tikrinti pažymėjimų galiojimą, pradės veikti antradienį.

Gera pradžia

Komisijos pareigūnai sakė, jog skatina valstybes nares nuo birželio išduoti ir priimti COVID-19 pažymėjimus, kad mėnesio pabaigoje – prieš vasaros turistinio sezono piką – juos naudotų visos ES šalys.

EK pasiūlyme valstybės narės raginamos daugelį COVID-19 pažymėjimo elementų priimti dar prieš jam tampant įstatymu.

Tai apima suvaržymų atvykti panaikinimą žmonėms, galintiems įrodyti, kad jie mažiausiai dvi savaitės iki kelionės buvo visiškai paskiepyti kuria nors iš ES patvirtintų vakcinų, ir „avarinio stabdžio“ priėmimą, kad būtų galima greitai suvaržyti keliones iš regionų, kur nerimą kelia kokia nors COVID-19 atmaina.

Komisija taip pat siūlo šalims narėms netaikyti karantino reikalavimų vaikams ir nereikalauti testų jaunesniems nei šešerių metų vaikams, kad šeimos galėtų keliauti kartu.

Komisijos pareigūnai sako, kad kai tik ES COVID-19 pažymėjimas pradės veikti, jis sudarys sąlygas įsileisti lankytojus iš už bloko ribų.

Valstybės narės taip pat gali savo teritorijoje nustatyti lankstesnes atvykimo taisykles, pavyzdžiui, leisti atvykti iš dalies paskiepytiems žmonėms arba žmonėms, paskiepytiems vakcinomis, kurių nėra patvirtinusi ES, bet yra patvirtinusi Pasaulio sveikatos organizacija (PSO).

Šiuo metu valstybės narės yra drauge sutarusios dėl labai trumpo „baltojo sąrašo“, į kurį įrašytos tokios mažos rizikos šalys kaip Australija, Pietų Korėja ir Izraelis. Šių šalių gyventojams leidžiama atvykti į ES.

Su „daugeliu šalių“, įskaitant JAV, diskutuojama dėl abipusio COVID-19 pažymėjimų pripažinimo, kad tarptautinės kelionės plėstųsi, sakė vienas ES pareigūnas.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)