27-ios bloko valstybės antradienį sutarė suteikti šiek tiek atokvėpio Britanijai, sutikdami, kad šaliai reikia laiko susidoroti su sukrėtimu po „Brexit“ stovyklos pergalės referendume prieš inicijuojant Lisabonos sutarties 50-ąjį straipsnį ir pradedant oficialų pasitraukimo iš ES procesą.

Bloke tvyrant būgštavimams dėl galimo domino kaladėlių efekto – tikėtinų panašių referendumų kitose euroskeptiškose Bendrijos narėse, Vokietijos kanclerė Angela Merkel įspėjo, kad Didžiosios Britanijos vyriausybės vadovas Davidas Cameronas negali „rinktis norimų derybų dėl pasitraukimo sąlygų“.

D. Cameronui po antradienio susitikimo parskridus į Londoną, Škotijos pirmoji ministrė Nicola Sturgeon išskrido į Briuselį ištirti dirvos dėl galimybių Škotijai prisijungti prie ES kaip atskiram subjektui.

Škotija praėjusį ketvirtadienį vykusiame referendume triuškinama balsų dauguma pasisakė už tolesnę narystę Bendrijoje, ir kovingai nusiteikusi N.Sturgeon pareiškė, kad ji „pasiryžusi išsaugoti Škotijos santykius su ES ir jos vietą Bendrijoje“.

Tam gali prireikti antro referendumo dėl Škotijos nepriklausomybės. 2014 metais vykusiame plebiscite škotai nubalsavo už pasilikimą Jungtinės Karalystės sudėtyje, tačiau N.Sturgeon pareiškė, kad po „Brexit“ referendumo to laikotarpio Britanijos nebeliko.

N. Sturgeon susitiks su Europos Parlamento pirmininku Martinu Schulzu ir Asamblėjos frakcijų vadovais, tačiau nepasimatys nei su Europos vadovu Tarybos pirmininku Donaldu Tusku, nei su Europos Komisijos pirmininku Jeanu-Claude'u Junckeriu.

Antro referendumo dėl Škotijos nepriklausomybės perspektyva kelia grėsmę visos Jungtinės Karalystės ateičiai, visam britų politiniam isteblišmentui dar neatsigavus po „Brexit“ referendumo rezultatų sukelto šoko.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (24)