Už konkurenciją atsakinga Europos Komisijos pirmininkės pavaduotoja Margrethe Vestager sakė, kad Britanija nesusigrąžino šios sumos, nors ES šias mokesčių lengvatas laiko „neteisėta valstybine pagalba“.

Minėta suma yra maža, palyginus su daugeliu ES bylų dėl valstybės subsidijavimo, bet šis ginčas papildo virtinę nesutarimų tarp Bendrijos ir Jungtinės Karalystės, pasitraukusios iš bloko per „Brexito“ procesą.

„Pagalba, suteikta Gibraltaro atleidimo nuo pelno mokesčių už pasyvias pajamas ir honorarus, kai kurioms tarptautinėms bendrovėms suteikė nesąžiningą pranašumą“, – sakė M. Vestager.

„Praėjus daugiau kaip dvejiems metams po Komisijos sprendimo ši pagalba dar nebuvo visiškai susigrąžinta ir nebuvo padaryta pakankama pažanga atkuriant konkurencingumą“, – pridūrė ji.

„Štai kodėl nusprendėme kreiptis dėl Jungtinės Karalystės į Teisingumo Teismą, nes šis sprendimas nebuvo įvykdytas“, – sakė Europos Komisijos narė.

JK pasitraukė iš Europos Sąjungos praeitais metais, bet šis ginčas susijęs su laikotarpiu iki „Brexito“, todėl Briuselis sako, kad Europos Teisingumo Teismas tebeturi jurisdikciją jį spręsti.

Gibraltaras yra Britanijos užjūrio valda, besiribojanti su pietų Ispanija. ES narės jau seniai reiškia nuogąstavimus dėl galimai nesąžiningo mokesčių režimo šioje teritorijoje.

2018 metų gruodį Europos Komisija nusprendė, kad kai kurios pelno mokesčio lengvatos, taikytos tarptautinėms įmonėms Gibraltare 2011–2013 metais, pažeidė ES taisykles dėl valstybės subsidijavimo.

Briuselis nurodė Britanijai susigrąžinti nesumokėtus mokesčius iš keturių įmonių, bet šis procesas buvo užbaigtas tik dviejų bendrovių atžvilgiu, o kitos šį nurodymą yra užginčijusios.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)