„Nepritariame žalingiems žodžiams, nukreiptiems prieš žurnalistus, ir juos smerkiame“, – per spaudos konferenciją sakė Europos Komisijos atstovas Ericas Mameris, komentuodamas išvakarėse J. Janšos tviterio paskyroje pasirodžiusias žinutes.

J. Janša – dešiniųjų pažiūrų politikas, nenuslepiantis susižavėjimo JAV eksprezidentu Donaldu Trumpu – iš pradžių apkaltino vieną naujienų portalo „Politico“ reporterį neobjektyvumu, esą pademonstruotu pranešime apie slovėnų premjero „kampaniją“ prieš jo vizijai nepritariančias žiniasklaidos priemones, įskaitant Slovėnijos valstybinę naujienų agentūrą.

Vėliau J. Janša per „Twitter“ užsipuolė tą „Politico“ straipsnį gynusius žurnalistus, įskaitant vieną „New York Times“ reporterį, taip pat į šią padėtį sureagavusius analitikus.

Pasak E. Mamerio, Europos Komisijos ir jos pirmininkės Ursulos von der Leyen pozicija yra labai aiški: „Smerkiame bet kokius žurnalistų įžeidimus ir užsipuolimus. Nė neįsivaizduojame, kad tai būtų daroma čia, Briuselyje, ir tikrai nenorėtume, kad tokių veiksmų griebtųsi kiti.“

Tačiau pareigūnas pabrėžė, jog EK negali formaliai papeikti J. Janšos dėl tviterio žinutės.

„Negalime pradėti pažeidimo nagrinėjimo procedūros dėl vieno asmeninio įžeidimo ar komentaro“, – sakė E. Mameris.

Vis tik Europos Komisija dėl šio incidento pateko į keblią padėtį.

Slovėnija liepą rotacijos tvarka pusmečiui perims pirmininkavimą Europos Sąjungai – taigi, Liubliana galės nustatyti bloko darbotvarkės prioritetus.

Ši kontroversija taip pat kursto ir taip augantį nerimą dėl grėsmės demokratinėms normoms rytinėse valstybėse narėse, tokiose kaip Vengrija ir Lenkija, kur, kaip manoma, yra iškilęs pavojus teisėjų ir žiniasklaidos nepriklausomumui.

Komisija dėl šios priežasties padarė kelis „įspėjimus dėl pažeidimų“, o Europos Teisingumo Teismas patvirtino kelis jos skundus. Tačiau šie žingsniai neįtikino minėtų šalių vyriausybių pakeisti politinį kursą.

Anot E. Mamerio, EK turi ir kitų priemonių, leidžiančių „užtikrinti, kad žiniasklaidos laisvė būtų garantuojama visoje ES“. Tarp tokių priemonių – ataskaitos apie spaudos darbo sąlygas ir žurnalistų finansavimas iš europietiškų fondų.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)