Europos Komisijos atstovė Maja Kocijančič trečiadienį sakė Balkanų naujienų agentūrai DTT-NET, kad tiek Albanija, tiek Kosovas turi „aiškią europinę perspektyvą“, bet turi vykdyti savo „įsipareigojimus, siekiant šio tikslo ... visiškai laikydamiesi ES principų ir standartų“.

„Šie įsipareigojimai taip pat apima regioninį bendradarbiavimą, susitaikymą ir gerus kaimyniškus ryšius; jokie provokuojantys pareiškimai šiame kontekste – nepriimtini“, – pridūrė ji.

M.Kocijančič šią poziciją išsakė po to, kai Albanijos premjeras Edi Rama išprovokavo Serbijos pyktį, pareiškęs, kad Albanija ir Kosovas kada nors vėl susivienys.

E.Rama antradienį sakė Albanijos televizijai „Klan“, kad Kosovo integracija su ES vyksta per lėtai.

„Albanų Albanijoje ir Kosove – albanų, kurie gyvena dviejose albaniškose šalyse – susivienijimas neišvengiamas ir neginčytinas. Tiktai klausimas, kaip tai įvyks“, – aiškino jis.

„Ar tai nutiks tapus Europos Sąjungos dalimi, vykstant natūraliam, visiems priimtinam procesui, ar tai bus reakcija į ES aklumą ir tingumą? ... Strategiškai mąstanti Europa pirmiausiai paprašytų Balkanus tapti jos dalimi, o po to – (paragintų) visas Balkanų tautas laisvai gyventi kartu, nesirūpinant dėl sienų“, – pridūrė jis.

Kosovo užsienio reikalų ministras ir premjero pavaduotojas Hashimas Thaci, kuris taip pat dalyvavo tame interviu, pridūrė, kad E.Ramos žodžiai atspindi „tikrovę, kuri gali išsipildyti ateityje ir gali būti Kosovo izoliacijos nuo ES rezultatas“.

Serbijos premjeras Aleksandras Vučičius parašė „Twitter“, kad tokia komentarai „gali sukelti tolesnį nestabilumą regione“.

Serbijos pasiuntinys Kosove Marko Džiuričius sakė naujienų agentūrai „Tanjug“, kad tokie pareiškimai yra „puolimas prieš taiką ... karo būgnų mušimas ... (ir) naujo susiskaldymo kurstymas“.

Serbijos žiniasklaida iš pradžių perteikė E.Ramos žodžius, kad jeigu Albanija ir Kosovas nebus suvienyti stodami į ES, tuomet abi šalys susivienys „klasikiniu būdu“.