„Kai kurios ES valstybės pastebėjo kenkėjišką kibernetinę veiklą, kurią bendrai priskyrė „Ghostwriter“, ir susiejo ją su Rusijos valstybe “, – sakė užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis.

„Tokia veikla yra nepriimtina, nes ja siekiama pakenkti mūsų vientisumui ir saugumui, demokratinėms vertybėms ir principams bei mūsų demokratijų funkcionavimo pagrindui “, – nurodė jis.

Pareiškime teigiama, kad ES ir valstybės narės „griežtai smerkia šią kenkėjišką kibernetinę veiklą, kurią nedelsiant turi nutraukti visi prisidėjusieji“.

„Mes raginame Rusijos Federaciją laikytis atsakingo valstybės elgesio kibernetinėje erdvėje normų“, – nurodė J. Borrellis. Pasak jo, Bendrija „svarstys galimybę imtis tolesnių žingsnių“.

Berlynas šį mėnesį griežtai pasmerkė, jo žodžiais, Rusijos bandymus daryti įtaką rugsėjo 26 dienos parlamento rinkimams.

Šalis į rinkimus eis kanclerei Angelai Merkel nusprendus pasitraukti iš politikos arenos po 16 metų trukusio vadovavimo.

Vokietija bedė pirštu į programišius iš Rusijos grupės „Ghostwriter”, kuri, kaip pranešama, specializuojasi dezinformacijos skleidime. Vokiečių žvalgyba mano, kad jie bandė gauti prieigą prie federalinių ir regioninių deputatų privačių elektroninio pašto paskyrų.

Vokiečių pareigūnų teigimu, už šių atakų slypi Rusijos karinės žvalgybos tarnyba GRU. Jų metu taikytasi į tam tikrus politikus iš Vokietijos valdančiosios Krikščionių demokratų sąjungos (CDU), taip pat į socialdemokratus, pranešė savaitraštis „Der Spiegel“.

Vokietijos federaliniai prokurorai pranešė pradėję tyrimą „dėl įtariamo šnipinėjimo“.