Per pastaruosius du mėnesius Europos Komisijos pirmininkė sulaukė Vokietijos kanclerės Angelos Merkel kritikos, išprovokavo diplomatinį pasipiktinimą išjuokusi raginimus išleisti bendrą skolą ir atsiprašė Italijos po to, kai nepaprastosios padėties mechanizmas taip ir nesugebėjo sutelkti kitų valstybių narių bendrai pagalbai.

Jos asmeniniai nuopelnai atsidūrė kritinėje sankirtoje.

Nespėjus visiškai absorbuoti šoko dėl „Brexit“, pandemija pramušė skylę pietų Europos biudžetuose ir paliko Italiją Europos centrinio banko malonei. Olandai ir austrai atsisako padėti Romai stabilizuoti jos finansus, o praėjusią savaitę Vokietijos konstitucinis teismas leido suprasti esąs pasirengęs nustatyti ribas ECB galimybėms išsaugoti euro zoną.

Jei 61-erių metų U. Von der Leyen būtų galėjusi pasirinkti priemones savo pirmininkavimo planų įgyvendinimui, ji greičiausiai nebūtų kišusis tarp ECB ir jo didžiausio akcininko. Ir vis dėlto sekmadienį ji pagrasino Vokietijai teismu, tokį rizikingą sprendimą priimdama tuo metu, kai tokie lyderiai kaip Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas jau atvirai kalba apie ES griūtį. Tai, kad Vokietija yra U. Von der Leyen gimtoji šalis, situacijai suteikia papildomą politinę dimensiją.

27 valstybių blokas tikriausiai sugebės išbristi ir iš šios krizės – kaip visada. Tačiau kol kas nežinia, kaip jis tai padarys šį kartą. O komisija tik dar labiau viską supainioja.

Vyresnieji pareigūnai pasakoja apie nesutarimus organizacijoje, kuriai U. Von der Leyen vadovauja nuo gruodžio 1 d. Vienas palygino chaosą su situacija 1999 m., kai korupcijos skandalas privertė atsistatydinti visą vadovybę.

Kai kurie kolegos mano, kad kai tik U. Von der Leyen ras savo vadovavimo stilių, ji pasirodys esanti efektyvi vadovė. Jie kalba apie jos aistrą ekologijos problemoms, kurios – iki pandemijos – turėjo būti jos penkerių metų kadencijos pagrindas. Jie sako, kad kiekvienas pasimestų, taip anksti susidūręs su tokia didele krize, ypač ta, kuri pataiko į ES spaudimo taškus, ir svarsto, kiek kritikos sulaukiama dėl to, kad ji – moteris. Komisijos spaudos tarnyba neatsakė į sekmadienį vakare išsiųstą prašymą pakomentuoti.

Kiti žinių turintys asmenys teigia, jog komisijos nariai yra nepatenkinti savo vadove, nes U. Von der Leyen bandė, bet taip ir nesugebėjo suvaldyti situacijos.

Tikėsite ar ne, bet kaip tik taip ir turėjo nutikti. Daugiau mažiau.

Kai praėjusiais metais ES lyderiai išrinko U. Von der Leyen, jie sąmoningai atmetė daugiau patirties, charizmos ar gudrumo turinčius kandidatus ir paskyrė žmogų, mažai tenutuokiantį apie ES politines machinacijas.

Jos pirmtakas Jeanas-Claude'as Junckeris prireikus pasipriešindavo lyderiams ir pademonstruodavo jiems, kad yra puikiai susipažinęs su bloko veikla. Jo dešinioji ranka Martinas Selmayras, dešimt metų išdirbęs komisijoje, žinojo visas jos paslaptis ir iš savo patikėtinių reikalavo visiško lojalumo.

U. Von der Leyen per 35 metus buvo antroji, tapusi nuolatine komisijos pirmininke, nors prieš tai nėjo ES ministrės pirmininkės pareigų. Ji neturi nei galios bazės Briuselyje, nei plataus kanalų sostinėse tinklo. Pirmininkė didžiąja dalimi kliaunasi savo patarėjais, kuriuos atsivežė iš Berlyno, o jie, pasak komisijos pareigūnų, nesugeba užsitarnauti tokios pagarbos, kokios sulaukė M. Selmayras.

U. Von der Leyen, septynių vaikų motina ir kvalifikuota gydytoja, prieš pradėdama eiti dabartines pareigas dalyvavo visose A. Merkel vyriausybėse. Gyvenusi Londone, Kalifornijoje ir Berlyne, šiuo metu ji nakvoja pertvarkytame biure netoli komisijos būstinės Briuselio centre.

Merkel norėjo ko nors kito

Kolegos sako, kad tai, kaip ji buvo paskirta į šias pareigas, jau iš anksto pakenkė jos autoritetui.

Kol kiti ištisus mėnesius kandidatavo, bandydami pakeisti J.-C. Junckerį, U. Von der Leyen net nedalyvavo rinkimuose, kol lyderiai jos neištraukė iš santykinės nežinios dirbant Vokietijos gynybos ministerijai.

Kai A. Merkel tąkart išėjo iš visą naktį vykusio viršūnių pasitarimo, ji pripažino, kad „visą dieną bandė iškovoti kitokį rezultatą“. Buvęs A. Merkel socialdemokratų koalicijos vadovas Martinas Schulzas pabrėžė, kad ES išsirinko mažiausiai kvalifikuotą Vokietijos kabineto narį.

Normaliais laikais suvaržyta komisija vaidintų tik ribotą vaidmenį ES žaidime. Komisijos vadovė galėtų sutelkti dėmesį į teisės aktų rengimą, didžiausios pasaulyje bendrosios rinkos reguliavimą ir derybas dėl prekybos susitarimų.

Problema ta, kad staiga padaugėjo jėgų, bandančių išskirti nacionalines sostines. Komisijos pirmininkė priklauso institucijai, kuri turėtų išlaikyti jas drauge, ir jos bejėgiškumas jau pradeda atsiliepti.

Praėjusią savaitę išplatintame vaizdo pranešime U. Von der Leyen kalbėjo apie visų pusių „solidarumą“. „Šis solidarumas nėra savaime suprantamas dalykas, jis nėra akivaizdus, – kalbėjo ji. – Tam reikia kompromiso ir visų mūsų pastangų.“

ECB gynyba

Pareigūnai teigia, kad komisijos darbas rengiant ekonomikos atsigavimo planą po pandemijos buvo sustabdytas iš dalies dėl to, kad U. Von der Leyen sostinėse neturi stiprių ryšių, kurie jai padėtų pasiekti kompromisą. Praėjusį mėnesį ji lyderiams pranešė, kad iki gegužės 6 d. turės paruoštą pasiūlymą. Praėjusią savaitę komisija pripažino, kad iki termino nesuspės, o planas bus pateiktas vėliau šį mėnesį.

Kai „Bloomberg“ balandžio pabaigoje gavo nutekintą projektą, kuriame buvo išdėstytas 2 trln. eurų vertės planas, komisijos atstovas sakė, kad U. Von der Leyen jo nebuvo nė mačiusi. Tai buvo šokas ir lyderiams. A. Merkel privačioje vaizdo konferencijoje papeikė savo buvusią ministrę, prašydama būti geriau informuotai, kad tokie pasiūlymai ateityje vėl neiškiltų į viešumą.

Diplomatai teigė, kad kai kuriose šalyse kilo sumaištis dėl anksčiau šį mėnesį U. Von der Leyen surengtos konferencijos, kurios metu buvo surinkta 7,5 mlrd. eurų koronaviruso gydymui ir tyrimams.

Pastarosiomis dienomis komisijos pirmininkė sulaukė klausimų, kodėl sumokėjo išorinei kompanijai, kad ši pagerintų jos įvaizdį socialinėje žiniasklaidoje, užuot kreipusis į savo pačios patarėjus. Jos atstovas spaudai Ericas Mameris atsakė, kad nebuvo jokių netinkamų veiksmų, kadangi sutartis buvo sudaryta dar prieš jai pradedant darbą. Vis dėlto jis pridūrė: „Jei tai kažkas, ką reikia pakeisti, komisija tikrai į tai atsižvelgs su didžiausiu atidumu.“

Pareigūnai sakė, kad virusas išryškino U. Von der Leyen nesugebėjimą kontroliuoti savo vadovaujamą organizaciją: kai kurie komisijos nariai liko savo gimtosiose šalyse ir instruktavo savo nacionalinę žiniasklaidą, užuot dirbę Briuselyje. Dar prieš pandemiją U. Von der Leyen rinkosi neįprastus būdus parodyti, kad yra vadovė: vasario mėnesį ji surengė nuosavą spaudos konferenciją dirbtinio intelekto tema, nors po kelių minučių du jos komisijos nariai surengė atskirą konferenciją, kurioje paskelbė „baltąją knygą“ šia tema.

U. Von der Leyen per savo trumpą kadenciją pralaimėjo daugelį mūšių. Jei ji pralaimės ir vėl, bandydama apginti ECB nuo Vokietijos konstitucinio teismo, tai gali baigtis dar vienu rimtu įtrūkiu ES vienybėje.