Turkija pirmadienį paskelbė protestą dėl komentarų socialiniuose tinkluose, kuriuos paskelbė diplomatai, dalyvavę opozicinio dienraščio „Cumhuriyet“ vyriausiojo reaktoriaus Cano Dundaro ir šio dienraščio Ankaros biuro vadovo Erdemo Gulo teismo posėdyje.

ES diplomatai reguliariai lankosi teismo posėdžiuose kaip stebėtojai visame pasaulyje, ypač valstybėse kandidatėse“, – sakoma ES atstovo pareiškime, kurį elektroniniu paštu gavo naujienų agentūra AFP.

„Taigi tai yra dalis jų įprasto darbo Turkijoje, šalyje, įsipareigojusioje siekti aukščiausių demokratijos standartų, remiantis europietiškais standartais“, – nurodoma jame.

Turkija jau seniai yra kandidatė prisijungti prie ES, tačiau jos siekiams tapti Bendrijos nare kelią užkerta daugybė problemų, tarp jų ir žmogaus teisių srityje.

C.Dundaras ir E.Gulas yra kaltinami šnipinėjimu ir valstybės paslapčių atskleidimu viename straipsnyje, kuriame teigiama, kad R.T.Erdogano vyriausybė mėgino pasiųsti ginklų džihadistų judėjimui „Islamo valstybė“ (IS) Sirijoje. Žurnalistams gresia įkalinimo iki gyvos galvos bausmė.

Ši byla sukėlė susirūpinimą dėl žiniasklaidos laisvės padėties šalyje, kuri, „Reporters Without Borders“ 2015 metų duomenimis, užima 149 vietą tarp 180 šalių pagal žiniasklaidos laisvę.

Praėjusį penktadienį vykusiame teismo posėdyje dalyvavo keli ES diplomatai, įskaitant britų generalinį konsulą Stambule Leigh Turneris, kuris socialiniuose tinkluose iš teismo salės paskelbė nuotraukų, tarp jų ir asmenukę su besišypsančiu C.Dundaru. Tai sukėlė Recepo Tayyipo Erdogano pasipiktinimą ir prezidentas apkaltino diplomatus savo galių viršijimu.

Jungtinės Valstijos, kurių atstovai taip pat dalyvavo posėdyje, taip pat pareiškė, kad diplomatų dalyvavimas „visiškai atitinka įprastą diplomatinę praktiką“ ir tai „tikrai“ ne paskutinis kartas, kai jie pasirodo teisme.

„Tai buvo ne tik ne pirmas kartas, bet ir tikrai ne paskutinis, kai mes stebime tokio pobūdžio teisminius procesus“, – nurodė Valstybės departamento atstovas Johnas Kirby pirmadienį.