„Tai nusivylimas ne tik Europos Sąjungai, bet ir, manome, Ukrainos žmonėms“, – sakė Bendrijos diplomatijos vadovė Catherine Ashton, komentuodama kiek anksčiau ketvirtadienį Kijevo paskelbtą netikėtą sprendimą.

Du Europos Parlamento specialieji pasiuntiniai – buvęs Lenkijos vadovas Aleksandras Kwasniewskis ir buvęs Europarlamento prezidentas Patas Coxas – taip pat išreiškė „didelį nusivylimą vienašališku Kijevo sprendimu“.

Likus savaitei iki numatyto istorinės Asociacijos sutarties pasirašymo viršūnių susitikime Vilniuje Ukraina sustabdė derybas dėl šio dokumento, kuris būtų leidęs šaliai ištrūkti iš Rusijos orbitos. Vyriausybė šį žingsnį motyvavo noru plėsti prekybinius ryšius su Rusija.

„Manome, kad Ukrainos ateitis priklauso nuo tamprių ryšių su ES, ir tvirtai laikomės savo įsipareigojimo Ukrainos žmonėms, kurie gautų didžiausią naudą dėl didesnės laisvės ir gerovės“, – sakoma C.Ashton pareiškime.

ES diplomatijos vadovė susitarimą, kurį ketinta pasirašyti su Kijevu per susitikimą Vilniuje, pavadino „labiausiai ambicingu“ dokumentu tarp tų, kuriuos Bendrija kada nors yra siūliusi savo partnerėms. Pasak jos, sutartis būtų suteikusi postūmį reformoms Ukrainoje ir padėjusi palengvinti ekonominius sunkumus.

Sutartis „būtų aiškus signalas pasaulio investuotojams ir tarptautinėms finansinėms institucijoms, kad Ukraina rimtai žiūri į įsipareigojimą dėl modernizacijos ir tampa nuspėjama bei patikima pašnekove tarptautinėms rinkoms“, sakoma C.Ashton pareiškime.

„Tai būtų suteikę unikalią progą iš pagrindų pakeisti pastaruoju metu matomą ir nusivylimą keliančią tiesioginių užsienio investicijų Ukrainoje mažėjimo tendenciją ir duotų impulsą deryboms su Tarptautiniu valiutos fondu dėl naujo paramos kredito“, – pažymima jame.

P.Coxas ir A.Kwasniewskis savo pareiškime atkreipė dėmesį į Ukrainos vyriausybės žodžius apie „sunkią ekonomikos padėtį ir pastarosiomis savaitėmis labai smarkiai padidėjusį Rusijos spaudimą“.

Maskva džiugiai sutiko Kijevo sprendimą sustabdyti pasirengimą Asociacijos sutarties pasirašymui. Prezidento Vladimiro Putino atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas pareiškė, kad Rusija „sveikina Ukrainos norą pagerinti ir plėtoti“dvišalį bendradarbiavimą“.

Premjeras: tai taktinis žingsnis

Ukrainos sprendimas nepasirašyti susitarimo dėl ryšių stiprinimo su Europos Sąjunga motyvuotas tik ekonominių interesų ir buvo „taktinis“, penktadienį pareiškė šalies premjeras Mykola Azarovas.

Kalbėdamas parlamente vyriausybės vadovas pažymėjo, kad netikėtas ketvirtadienio žingsnis ir sprendimas atnaujinti aktyvų dialogą su Rusija, nekeičia bendros Ukrainos raidos strategijos.