Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen tai paskelbė skirdama Europos Parlamento vicepirmininkę, Airijos atstovę Mairead McGuinness naująja finansinių paslaugų komisare.

Buvęs Latvijos premjeras V. Dombrovskis po Ph. Hogano atsistatydinimo rugpjūčio 26 dieną laikinai ėjo prekybos komisaro pareigas.

Airija svarbų prekybos komisaro postą prarado Ph. Hoganui pažeidus kovos su koronavirusu rekomendacijas, tačiau gavo taip pat reikšmingą finansinių paslaugų komisaro postą.

Ph. Hoganas, vienas įtakingiausių pareigūnų bloke ir svarbi „Brexito“ derybų figūra, nusprendė trauktis praėjusį mėnesį po spaudimo dėl koronaviruso prevencijos taisyklių pažeidimo per kelionę į gimtąją Airiją.

Kilus vadinamajam „Golfgate“ skandalui, Airijos vyriausybė pripažino, kad Ph. Hoganas triskart pažeidė dėl koronaviruso pandemijos įvestus reikalavimus, nors pats buvęs komisaras tikino nepažeidęs jokių įstatymų.

Atvykęs į savo šalį jis nesilaikė 14 dienų karantino, o rugpjūčio 19 dieną dalyvavo parlamentarų golfo draugijos vakarienėje, nesilaikydamas vos 24 valandomis anksčiau dėl koronaviruso atvejų daugėjimo įvesto viešų renginių dalyvių skaičiaus apribojimo.

Airijoje kilęs visuomenės pasipiktinimas paskatino EK vadovę paprašyti Ph. Hoganą atsistatydinti, o Dublinas buvo priverstas pasiūlyti naujus kandidatus į Komisiją.

V. Dombrovskis nuo 2014 metų jau dirbo Jeano-Claude'o Junckerio pirmininkaujamoje Europos Komisijoje, o pernai U. Von der Layen paskyrė jį EK pirmininko pavaduotoju.

Prekybos komisaro darbas yra vienas sudėtingiausių ES vykdomojoje institucijoje, pastaraisiais metais susiduriančioje su JAV prezidento Donaldo Trumpo protekcionistine politika ir tvyrant įtampai santykiuose su Kinija.

Šį postą užimančiam pareigūnui taip pat teks atremti augantį pasipriešinimą prekybos sandoriams tarp Europos rinkėjų, vis labiau abejojančių Briuselio remiamos globalizacijos privalumais.

EK pertvarkymui dar turi pritarti Europos Parlamentas, tačiau U. Von der Layen tikisi, kad šis procesas praeis sklandžiai, ypač tokiu metu, kai jai reikėtų pagrindinį dėmesį skirti koronaviruso pandemijai, precedento neturinčiam ekonomikos smukimui ir rugsėjo viduryje numatytai metinei kalbai.