Trumpame susitikime su Micheliu Barnieru, Sąjungos vyriausiuoju derybininku „Brexito“ klausimais, ES ambasadoriai formaliai inicijavo ratifikacijos procesą, skelbia anoniminiai šaltiniai.

Ateinančiomis dienomis Europos Sąjungos Vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas tarsis su ES lyderiais dėl Londono prašymo atidėti „Brexito“ datą. Esą bus atsižvelgiama į tai, kaip toliau klostysis įvykiai Didžiojoje Britanijoje.

Pasak kito ES diplomatinio šaltinio, situacija Jungtinėje Karalystė yra „labai neaiški“, todėl Sąjunga dabar nenorėjo spręsti dėl termino atidėjimo, kol tuo metu britų parlamentas ims ir ratifikuos sutartį.

Anot pastarojo šaltinio, neatmetama, kad abi pusės gali užbaigti ratifikacijos procesą iki spalio 31 d., tačiau gali būti įvykdytas ir „techninis“ pratęsimas, siekiant užbaigti procesą.

Tiek Europos, tiek ir Didžiosios Britanijos parlamentai turi ratifikuoti naują „Brexito“ susitarimą - kuriuo pakeičiama anksčiau suderėta sutartis, vėliau atmesta britų parlamentarų – iki spalio 31 d. tam, kad būtų užtikrintas sklandus ir sureguliuotas Jungtinės Karalystės pasitraukimas iš ES.

JK ministrai: „Brexitas“ įvyks šį mėnesį

Nors šeštadienį į Briuselį buvo išsiųstas laiškas dėl „Brexito“ atidėjimo, Jungtinės Karalystės vyriausybė tvirtina, kad šalis Europos Sąjungą (ES) paliks iki spalio 31 d., skelbia BBC.

Laišką dėl atidėjimo išsiuntęs, bet jo nepasirašęs ministras pirmininkas Borisas Johnsonas šeštadienį patyrė rimtą smūgį savo „Brexito“ strategijai, kai Didžiosios Britanijos parlamento Bendruomenių Rūmai priėmė pataisą dėl išstojimo termino atidėjimo.

Kartu su laišku dėl išstojimo pavėlinimo išsiųstas ir antrasis laiškas su B. Johnsono parašu. Šiame laiške tvirtinama, kad skyrybų su ES atidėliojimas būtų klaida.

Lankasterio kunigaikštystės kancleris Michaelis Gove'as britų „Sky News“ televizijai teigė, kad vyriausybė esą turi visas „priemones ir galimybes“ išstoti iš Bendrijos iki spalio 31 d. Pasak Gove'o, „ministro pirmininko pasiryžimas yra neabejotinas“, o ryžtinga vyriausybės politika esą leis reikalą sutvarkyti iki dabartinio termino.

Jo kolega, užsienio reikalų sekretorius Dominicas Raabas visuomeniniam transliuotojui BBC sakė, kad premjeras esą įrodė, jog abejojantieji dėl „Brexito“ iš tiesų klydo, mat B. Johnsonui pavyko pasiekti naują susitarimą su Briuseliu. D. Raabas taip pat neabejoja, kad Jungtinė Karalystė ES paliks Helovyno naktį.

Europos Sąjungos Vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas patvirtino gavęs britų prašymą pratęsti „Brexito“ terminą ir teigė pasikonsultuosiąs su bloko lyderiais, „kaip reaguoti“.