„Dabar galime pradėti įgyvendinimą ir atkurti mūsų ekonomikas. Mūsų istorinis gaivinimo paketas paskatins perėjimą prie ekologiškos ekonomikos ir skaitmenizavimo“, – tviteryje parašė Europos Vadovų Tarybos (EVT) pirmininkas Charles'as Michelis.

Ketvirtadienį vykusio viršūnių susitikimo metu ES lyderiai siekė išgelbėti bloko 1,8 trln. eurų dydžio biudžetą ir ekonomikos gaivinimo po koronaviruso pandemijos fondą, kuris yra gyvybiškai svarbus nuniokotoms žemyno ekonomikoms. Jų priėmimą blokavo Vengrija ir Lenkija dėl mechanizmo, kuriuo finansavimas yra susiejamas su teisės viršenybės principo laikymusi.

Budapeštui ir Varšuvai yra atseikėjama nemažai ES lėšų, tad naująjį mechanizmą kritikai vertino kaip būdą sulėtinti valstybių artėjimą prie autoritarizmo.

Abiejų valstybių vyriausybes Briuselis kaltina demokratinių laisvių ribojimu. Lenkija kaltinama kenkimu teismų sistemos nepriklausomumui, o Vengrija – žiniasklaidos laisvės ribojimu.

Vokietija, šiuo metu pirmininkaujanti ES, pralaužė ledus pristatydama teisinę „deklaraciją“, kuri suteiks valstybėms daugiau aiškumo, kaip veiks teisės viršenybės principo mechanizmas.

Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda sakė, kad Vengrija ir Lenkija pritarė laikinam susitarimui, tačiau Berlynas vis dar turės patikinti tas valstybes nares, kurios mano, kad kompromisas gali susilpninti ES vertybes.