Ispanija įkūrė šį centrą Torechon de Ardoso karinėje bazėje; į jį buvo perkeliami pabėgėliai, evakuoti iš Kabulo į Europos Sąjungos šalis. Planuojama, kad vėliau šie asmenys bus perskirstyti tarp ES šalių.

Šeštadienį centrą aplankys Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen ir Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Charles'is Michelis, taip pat Ispanijos ministras pirmininkas Pedro Sanchezas, radijui „Ser“ sakė užsienio reikalų ministras Jose Manuelis Albaresas.

Ispanijos karinės oro pajėgos evakuacijos centrą pastatė vos per keturias dienas. Jame gali būti laikoma apie tūkstantis žmonių, kurie vėliau bus išsiųsti į kitas Europos Sąjungos nares, nurodė J. M. Albaresas.

„Tai surenkamasis centras – jie atvyksta į Ispaniją ir iš čia keliaus į kitas valstybes, suteiksiančias jiems vizas, – sakė ministras. – Tai yra Europos logistikos centras, nes visi afganistaniečiai, pastaraisiais metais bendradarbiavę su įvairiomis ES institucijomis, per jį pereis.“

Ispanijos užsienio reikalų ministerija pirmadienį pranešė, kad šalis sutiko tapti „atvykimo į ES tašku“ afganistaniečiams pabėgėliams, dirbusiems su ES ir NATO.

Pasak J. M. Albareso, „beveik visos“ ES narės sutiko priimti su Europos institucijomis bendradarbiavusių afganistaniečių. Kaip pavyzdžius jis pateikė Belgiją, Daniją, Vokietiją ir Latviją.

Ispanija priims „apie 50“ šių pabėgėlių, pridūrė jis.

Torechon de Ardoso bazėje ketvirtadienį nusileido lėktuvas, atskraidinęs iš Romos 36 Afganistano piliečius, dirbusius ES atstovybėje Kabule.

Į Europą jau atvyko daugiau kaip 160 tokių žmonių – ES įstaigų darbuotojų ir jų šeimų narių, naujienų agentūrai AFP sakė Bendrijos atstovas Peteris Stano.

Pasak jo, dar apie 200 laukia evakuacijos iš Afganistano, kuriame praeitą savaitgalį valdžią užgrobė Talibanas. ES atstovas pažymėjo, kad šis skaičius dar nėra galutinis.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)