Europos Komisijos (EK) pirmininkė Ursula von der Leyen po skambučio su JK premjeru Borisu Johnsonu sakė, kad skirtumai yra „dideli“, o B. Johnsonas juos apibūdino kaip „reikšmingus“.

Nepaisant to, kad būta jau kelių derybų etapų, įskaitant trečiadienį pasibaigusias dviejų savaičių trukmės „intensyvias“ derybas, lyderiai sakė, kad abiejų pusių nuomonės vis dar skiriasi žvejybos, konkurencijos ir ginčų sprendimo mechanizmo klausimais.

„Padaryta tam tikra pažanga, tačiau išlieka didelių skirtumų, ypač dėl vienodų konkurencijos taisyklių ir žvejybos teisių. Mūsų komandos kitą savaitę tęs sunkius darbus“, – tviteryje rašė U. von der Leyen.

B. Johnsonas sakė, kad derybininkų komandos pirmadienį vėl susitiks Londone, „kad galėtų padvigubinti pastangas, jog būtų pasiektas susitarimas“, sakė Dauningo gatvės atstovas spaudai.

„Ministras pirmininkas teigė, kad, nors pastarosiose derybose buvo padaryta tam tikra pažanga, išlieka reikšmingų skirtumų keliose srityse, įskaitant vienodas konkurencijos sąlygas ir žvejybą“, – sakė atstovas.

Abu lyderiai teigė susitarę palaikyti asmeninius ryšius, o tai rodo didėjančias politines pastangas sudaryti prekybos susitarimą iki šių metų pabaigos, kai pasibaigs pereinamasis laikotarpis ir JK nebebus saistoma ES taisyklių.

Tačiau svarbu tai, kad sandorio sudarymas negali užsitęsti iki pat metų pabaigos, kadangi bet kokios sutarties įvertinimui ir ratifikavimui reikalingos kelios papildomos savaitės.