ES vyriausiasis derybininkas Michelis Barnier sekmadienio vakarą atvyko į Didžiosios Britanijos sostinę dar vienai derybų savaitei su savo britų kolega Davidu Frostu, šalims siekiant galutinio susitarimo per artimiausias savaites.

Nors oficialiai Britanija dar sausį paliko Bendriją, pagal skyrybų sutarties sąlygas iki metų pabaigos ji įpareigota laikytis ES taisyklių ir nuostatų.

Abiejų derybose dalyvaujančių šalių parlamentams reikės laiko bet kokiam šalių pasiektam susitarimui patvirtinti, todėl Londonas ir Briuselis turi kuo greičiau rasti kompromisą likusiais nesutarimus keliančiais klausimais.

Tarp tokių yra Britanijos ir Europos Sąjungos bendrovių sąžiningos konkurencijos užtikrinimas ir prieiga prie Britanijos žvejybos plotų.

Savaitgalį britų premjeras Borisas Johnsonas ir Europos Komisijos vadovė Ursula von der Leyen kalbėdamiesi telefonu sutarė, kad po trečiadienį pasibaigusių dvi savaites trukusių „intensyvių“ susitikimų tarp šalių lieka didelių nesutarimų.

U. von der Leyen pažadėjo, kad abi derybininkų komandos „toliau uoliai dirbs“. Tuo metu B. Johsonas pareiškė, jos „padvigubins pastangas pasiekti susitarimą“.

Tačiau nė viena iš šalių kol kas nedavė signalo, kad yra pasiruošusius eiti į kompromisus, būtinus nesutarimams išspręsti.

„Protingas požiūris“

2016 metais britai nubalsavo už kelis dešimtmečius trukusios politinės ir ekonominės integracijos nutraukimą, tačiau „Brexito“ įgyvendinimas vyksta labai sunkiai.

Kai pernai JK ir ES pagaliau susitarė dėl „skyrybų“ sąlygų, jos pradėjo sudėtingas derybas dėl savo ateities prekybos santykių.

Iš pradžių prekybos santykių susitarimo projektą buvo planuota paruošti iki spalio vidurio, kad užtektų laiko ES ir JK parlamentams jį ratifikuoti iki metų pabaigos.

Tačiau koronaviruso pandemija dar labiau apsunkino šį procesą, o didžiausius nesutarimus kėlę klausimai mėnesiais strigdė derybas.

Jeigu susitarimo nepavyks pasiekti, Didžioji Britanija pasitrauks iš ES bendrosios rinkos ir muitų sąjungos gruodžio 31-osios vidurnaktį ir abi šalys sugrįš prie prekybos Pasaulio prekybos organizacijos (PPO) sąlygomis, o tai paveiktų prekybą ir verslą abiejose Lamanšo sąsiaurio pusėse.

Londonas ir Briuselis toliau tikina, kad norėtų išvengti ekonominių nesklandumų, kurių kiltų nesant naujo susitarimo.

Aplinkos ministras George'as Eustice'as suteikė vilties, pareiškęs, jog JK galėtų būti lankstesnė dėl ES žvejų prieigos prie britų vandenų.

„Mes niekada neprieštaravome protingam požiūriui, ypač kalbant apie susitarimus, kurie gali trukti dvejus, trejus metus“, – sakė jis interviu „Sky News“.

Didžioji Britanija pranešė, kad sieks kasmetinių derybų dėl naudojimosi jos žvejybos plotais.

„Spręsime tai laikydamiesi protingo požiūrio, bet užtikrindami, kas išsaugosime savo vandenų kontrolę, nes kontroliuojama prieiga prie mūsų vandenų mums visada buvo raudonoji linija šiose derybose“, – pridūrė G. Eustice'as.

„Stabtelėti pagalvoti“

Vadinamasis „Brexitas“ be susitarimo dėl ateities prekybinių santykių galėtų komplikuoti padėtį Airijos saloje, atsižvelgiant į politiškai jautrią sausumos sieną tarp JK priklausančios Šiaurės Airijos ir ES narės Airijos.

Londonas šiuo metu stengiasi, kad parlamentas patvirtintų prieštaringai vertinamą vidaus rinkos įstatymą, reguliuojantį prekybą su Šiaurės Airija, kuriuo pažeidžiama išstojimo iš ES sutartis.

Briuselis jau pradėjo teisinį procesą dėl šio įstatymo, dėl kurio vėliau pirmadienį balsuos britų aukštieji parlamento rūmai Lordų Rūmai.

Tuo metu pergalę jau švenčiantys JAV demokratai, tarp jų airių kilmės išrinktasis prezidentas Joe Bidenas, perspėjo, kad Airijos salai tapus „Brexito“ be prekybos susitarimo auka, pavojus kiltų JAV ir JK prekybos susitarimui.

Airijos užsienio reikalų ministras Simonas Coveney pirmadienį pareiškė, kad J. Bideno išrinkimas galėtų priversti Londoną „stabtelėti pagalvoti“ ir „užtikrinti, kad Airijos klausimai būtų prioritetiniai“.

„Joe Bidenas yra tikras Airijos draugas“, – pridūrė S. Coveney. Jis priminė, jog išrinktasis prezidentas anksčiau yra pabrėžęs „poreikį išvengti kietos sienos ateityje bet kurio metu, susijusiu su „Brexito“ politika ir „Brexito“ derybomis“.