„Sakartvelo svajonė“ trečiadienį netikėtai pareiškė, kad traukiasi iš susitarimo, kuriam tarpininkavo ES, turėjusio užbaigti politinę krizę, apėmusią šalį po praėjusių metų ginčijamų parlamento rinkimų.

Partija paskelbė apie susitarimo „anuliavimą“ pareiškusi, kad jis „išpildė savo misiją ir išsikvėpė“.

JAV ambasada ketvirtadienį pareiškė, kad Vašingtonas „giliai sunerimęs ir susierzinęs dėl vienpusio partijos „Sakartvelo svajonė“ sprendimo pasitraukti iš balandžio 19 dienos susitarimo“.

„Vašingtonas yra vis labiau sunerimęs dėl pakartotinių žingsnių atgal Sakartvelo kelyje demokratinės ateities link“, – sakoma ambasados pareiškime.

Jame priduriama, kad šis žingsnis „tik sukuria daugiau politinio nestabilumo šaliai ir kelia klausimų dėl „Sakartvelo svajonės“ įsipareigojimo siekti Sakartvelo demokratinių tikslų“.

„Ir toliau spaudžiame visas šalis pasirašyti ir pilnai įgyvendinti susitarimą“, – pabrėžiama pareiškime.

Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Charles'is Michelis savo ruožtu paragino Sakartvelo partijas gerbti susitarimą, kuriam jis tarpininkavo, ir sakė vedantis „konsultacijas su keliais Sakartvelo politiniais veikėjais“.

Jis nurodė, kad trečiadienį buvo susitikęs su Sakartvelo prezidente Salome Zurabišvili „aptarti situacijos bei ES ir Sakartvelo santykių“.

Šią Kaukazo valstybę politinė krizė krečia nuo spalio 31-ąją įvykusių parlamento rinkimų, kuriuos opozicija pasmerkė kaip suklastotus, valdančiajai partijai „Sakartvelo svajonė“ paskelbus apie pergalę nedidele persvara.

Į parlamentą išrinkti Sakartvelo opozicinių partijų atstovai atsisakė priimti mandatus, rengė masinius protestus ir reikalavo pirmalaikių rinkimų.

Septynis mėnesius trukęs parlamento boikotas buvo nutrauktas gegužę.

Tai buvo dalis ES tarpininkauto susitarimo tarp „Sakartvelo svajonės“ ir opozicijos. Šiuo susitarimu valdantieji pažadėjo imtis didelių politinių, rinkimų ir teismų reformų.

„Sakartvelo svajonė“ taip pat pažadėjo sušaukti pirmalaikius parlamento rinkimus, jei per spalį vyksiančius vietos valdžios rinkimus ji surinks mažiau kaip 43 proc. balsų.

Nuo 2012 metų valdžioje esančios „Sakartvelo svajonės“ populiarumas smarkiai priblėso dėl kritiškai vertinamos jos ekonominės politikos ir, daugelio nuomone, atitolimo nuo demokratinio kurso.

„Sakartvelo svajonę“ ir jos įkūrėją Bidziną Ivanišvilį Vakarai kaltino dėl prastėjančios jo šalies demokratijos būklės.

Kritikai kaltina turtingiausią Sakartvelo žmogų B. Ivanišvilį persekiojant politinius oponentus bei kritiškai nusiteikusius žurnalistus ir kuriant korupcinę sistemą su politiką persmelkiančiais privačiais interesais.

Anksčiau šį mėnesį JAV valstybės departamento atstovas Nedas Price'as užsiminė apie galimas sankcijas kai kurių Sakartvelo pareigūnų atžvilgiu.