ES ėmėsi teisinių veiksmų prieš „AstraZeneca“, nes bendrovė esą pažeidė vakcinos pirkimo sutarties sąlygas ir nesilaikė sutartimi numatyto įsipareigojimo dėl vakcinos dozių tiekimo kiekio 27 Bendrijos valstybėms.

Britų ir švedų bendrovė šiuos kaltinimus vadina „neturinčiais pagrindo“ ir žada nuožmiai gintis Belgijos teisme, kurių jurisdikcijai priklauso šios sutarties nagrinėjimas.

Trečiadienį viename Briuselio teisme pradėtas procesinių veiksmų aptarimas turėtų padėti sparčiau priimti sprendimą.

ES teigimu, šia byla siekiama užtikrinti vakcinos kiekio, numatyto sutartyje, tiekimą Bendrijai ir priversti „AstraZeneca“ panaudoti Jungtinėje Karalystėje esančias ir sutartyje minimas gamyklas, kad užtikrintų savo įsipareigojimų įvykdymą.

„Europos Komisija ir valstybės narės mano, kad „AstraZeneca“ pažeidė daugybę preliminariojoje sutartyje numatytų savo įsipareigojimų, susijusių su vakcinos gamyba ir tiekimu“, – sakė ES atstovaujantis teisininkas Rafaelis Jafferalis naujienų agentūrai AFP.

„Mes tai paaiškinsime teismui“, – sakė jis.

Tuo metu „AstraZeneca“ gynėjas Hakimas Boularbah sakė „giliai apgailestaujantis“ dėl ES sprendimo imtis teisinių veiksmų.

„Tikimės, kad šį ginčą pavyks kuo greičiau išspręsti“, – sakė jis žurnalistams.

Konfliktą tarp Europos Komisijos ir „AstraZeneca“ išprovokavo farmacijos milžinės nesugebėjimas blokui pateikti sutartą skaičių vakcinos dozių, trikdęs pastangas užtikrinti sparčią vakcinavimo kampanijos pradžią.

ES vykdomosios valdžios institucija – atsakinga už vakcinų užsakymą visam blokui – sako, kad farmacijos bendrovė galės pateikti tik trečdalį iš 300 mln. vakcinos dozių, iš pradžių žadėtų parūpinti iki birželio pabaigos.

Tuo metu „AstraZeneca“ vadovas Pascalis Soriot teigia, kad jo įmonės sutartyje jo kompanija įsipareigojo tik dėti „visas įmanomas pastangas“, kad patiektų numatytą kiekį vakcinos dozių, ir žada iki šio mėnesio pabaigos ES pristatyti beveik 50 mln. vakcinos dozių.

Visgi EK teigia, kad sutartis numato didesnę teisinę atsakomybę, o ES diplomatai ir įstatymų leidėjai atkreipė dėmesį į tai, kad „AstraZeneca“ daugiausia išpildė įsipareigojimus dėl vakcinos tiekimo Jungtinei Karalystei, kurioje bendrovė yra įsikūrusi.

ES iš pradžių planavo, kad „AstraZeneca“ vakcina bus pagrindinis preparatas skiepijant nuo COVID-19, bet dabar nusprendė daugiausia naudoti brangesnę „BioNTech“ ir „Pfizer“ vakciną.

ES tikisi, kad didesnis vakcinų, įskaitant „Moderna“ ir „Johnson & Johnson“ skiepus, tiekimas padės jai prisivyti sparčiau savo gyventojus skiepijančias šalis, tokias kaip JAV ir Didžioji Britanija.