ES plėtros komisaras Guenteris Verheugenas dar kartą patvirtino ES nuomonę, kad derybos su maždaug dešimčia kandidačių bus užbaigtos iki ateinančių metų pabaigos.

Europos Komisija "mano, kad užbaigti derybas su šalių grupe, kurioje gali būti net 10 šalių, yra įmanoma iki 2002 metų pabaigos", - sakė G.Verheugenas žurnalistams per konferenciją bankininkystės klausimais.

Jis pridūrė, jog su kandidatėmis pasirašytų sutarčių "ratifikavimas vyks greitai, ir pirmosios naujos narės turėtų būti priimtos dar prieš 2004 metais įvyksiančius Europos rinkimus".

G.Verheugenas pripažino, kad ES visuomenė neypatingai remia buvusių komunistinių šalių priėmimą į turtingą Vakarų bloką, taip pat pažymėjo, jog šalių kandidačių visuomenė irgi ėmė skeptiškiau žiūrėti į narystės Europos Sąjungoje teikiamus privalumus.

"Mes tebeturime politinio, psichologinio pobūdžio problemą, - sakė G.Verheugenas. - Tai klausimas, ar šis istorinis projektas turės pakankamą politinę paramą šalyse kandidatėse ir dabartinėse ES narėse". H.Verheugenas taip pat sakė, kad derybose su šalimis kandidatėmis Europos Komisija griežtai laikysis anksčiau numatytų finansinių apribojimų.

"Mes neteiksime pasiūlymų, kurie galėtų peržengti šias ribas, taip pat pasiūlymų, dėl kurių Europos Sąjunga turėtų prisiimti įsipareigojimų, kurie turėtų būti vykdomi po 2006 metų", - sakė G.Verheugenas.

"Po 2006 metų mums reikės naujos finansinės perspektyvos, kuri turės būti priimta vienbalsiai. Ir ši naujoji finansinė perspektyva mums parodys, kiek dabartinės narės yra solidarios su naujosiomis narėmis", - pridūrė G.Verheugenas.

Dešimt pirmaujančių šalių kandidačių į Europos Sąjungą yra Lenkija, Vengrija, Čekija, Slovakija, Slovėnija, Latvija, Estija, Lietuva ir Viduržemio jūros salos Kipras bei Malta.