ES tarpininkaujamos derybos tarp Balkanų karo priešininkių prasidėjo 2011 metais, tačiau prieš metus nutrūko, Kosovui įvedus 100 proc. muitą serbiškoms prekėms.

Įsikišus Jungtinėms Valstijoms, praėjusią savaitę, tarpininkaujant aukšto rango JAV pareigūnams, buvo paruošti preliminarūs sandoriai dėl tiesioginių skrydžių ir traukinių maršrutų atnaujinimo tarp šalių po 21 metų pertraukos.

ES užsienio politikos vadovas J. Borrellis penktadienį pirmą kartą lankydamasis Balkanų regione pareiškė, kad Briuselis nesivaržo su Vašingtonu, o drauge siekia rezultatų.

Jungtinių Valstijų ir Europos Sąjungos požiūris į Kosovą nesiskiria“, – sakė J. Borrellis.

„Per mano vizitą Kosove (ketvirtadienį) visi klausinėjo, ar labai priešiški [ES] santykiai su Jungtinėmis Valstijomis dėl Kosovo. Visai nepriešiški“, – pareiškė jis.

„Manau, kad visi supranta, jog be JT Saugumo Tarybos pritarimo Kosovas nebus pripažintas tarptautinės bendruomenės. Viskas priklauso ne tik nuo Vašingtono valios“, – sakė ispanų diplomatas.

Serbų pajėgos per 1998–1999 metų karą numalšino ginkluotą sukilimą Kosove, kuris tuomet buvo Serbijos provincija. Serbų valdymą Kosove nutraukė NATO surengta oro kampanija.

Priština 2008 metais paskelbė nepriklausomybę, tačiau Serbija ir jos sąjungininkės Rusija ir Kinija šio žingsnio taip ir nepripažino. Kosovo nepriklausomybę pripažįsta maždaug 100 valstybių, įskaitant JAV ir daugumą ES narių.

Lankydamasis Serbijoje ir Kosove J. Borrellis paragino šalis kuo greičiau atnaujinti dialogą sakydamas, kad tai yra vienintelis būdas normalizuoti ryšius tarp šalių ir priartinti jas prie Europos Sąjungos.

Serbijos prezidentas Aleksandas Vučičius per bendrą spaudos konferenciją sakė, kad Serbija yra pasiruošusi atnaujinti derybas su Kosovu, kai tik jis panaikins 100 procentų muitą jos prekėms.

Belgrade J. Borrellis paragino Serbiją artėjant prie narystės ES derinti savo užsienio politiką prie Bendrijos politikos. Serbija atsisakė imtis sankcijų prieš savo sąjungininkę Rusiją dėl Maskvos politikos Ukrainoje ir pastaruoju metu stiprina karinius ir politinius ryšius su Kremliumi ir Kinija.

„Kaip visos šalys, kurios derasi dėl narystės, Serbija turėtų palaipsniui derinti savo užsienio politiką prie Europos Sąjungos“, – sakė J. Borrellis.