Po lapkričio 13-osios teroro atakų Paryžiuje ir imantis platesnių antiteroristinių pastangų JAV Atstovų Rūmai praeitą antradienį priėmė Bevizio režimo programos tobulinimo įstatymą, kurį taip pat palaiko Baltieji rūmai.

Atakas Paryžiuje įvykdė ekstremistai, kurie pagal dabartinę tvarką būtų galėję vykti į Jungtines Valstijas be vizos. Naujasis įstatymas, kuriam dar turi pritarti Senatas ir prezidentas Barackas Obama, įpareigotų grąžinti vizų režimą asmenims, kurie lankėsi Irake arba Sirijoje po 2011 metų kovo 1 dienos, taip pat Irane arba Sudane.

„Privalomi biometrinių (duomenų) tikrinimai išvykimo uoste reikštų faktinį vizų režimo įvedimą visais atžvilgiais, išskyrus pavadinimą“, – ES ambasadorius JAV Davidas O'Sullivanas rašo straipsnyje, kuris visų ES šalių ambasadorių Vašingtone vardu buvo paskelbtas JAV dienraštyje „The Hill“.

„Tokie beatodairiški veiksmai prieš daugiau negu 13 mln. Europos piliečių, kasmet keliaujančių į JAV, duotų priešingų rezultatų, gali paskatinti teisiškai pagrįstas atsakomąsias priemones, ir niekaip neprisidėtų prie saugumo padidinimo, bet pakenktų ekonomikoms abiejose Atlanto pusėse“, – pabrėžė jis.

JAV pripažino, kad dėl šių pokyčių gali padidėti trintis.

„Mes palaikėme ryšį ir toliau palaikysime ryšį su Europos lyderiais dėl jų susirūpinimo, susijusio su šia programa, – sakė Valstybės departamento atstovas Johnas Kirby. – Tai svarbi programa; mes tai pripažįstame.“

Bevizio režimo programa (VWP) gali naudotis 38 šalių, daugiausiai JAV sąjungininkių ir stabilių demokratijų piliečiai.

Daugelis jų yra Europos valstybės, įskaitant Belgiją ir Prancūziją, kurių piliečiai buvo dalis Paryžiaus atakose dalyvavusių užpuolikų.

Pagal VWP programą, kuri buvo įkurta 1986 metais, siekiant paskatinti keliones į Jungtines Valstijas, keliautojams pakanka užpildyti internetu išsamią anketą ir sumokėti nedidelį mokestį, o ne kreiptis išduoti vizą JAV konsulatuose.