NATO penktadienį patvirtino nagrinėjanti galimybes, kad jos operacija „Sea Guardian“ (Jūrų sargybinis), vykdoma dviejų Viduržemio jūroje patruliuojančių laivų, galėtų paremti ES naująją operaciją „Irini“.

„Irini“ buvo pradėta siekiant užtikrinti, kad būtų laikomasi Jungtinių Tautų embargo, turinčio sustabdyti Libijai tiekiamų ginklų srautą. Šioje šalyje JT pripažįstama Tripolį kontroliuojanti Nacionalinės santarvės vyriausybė (NSV) kovoja su sostinę siekiančiomis užimti alternatyvią administraciją remiančio maršalo Khalifos Haftaro pajėgomis, remiamomis Rusijos.

Vienas ES atstovas sakė, kad diskusijos su NATO yra dalis „įprastų apsikeitimų nuomonėmis apie darbą, susijusį su misijomis ir operacijomis“.

Turkija teikia plačią paramą NSV – be kita ko, į pagalbą Tripolio vyriausybės pajėgoms Ankara pasiuntė modernių bepiločių orlaivių ir oro erdvės gynybos sistemų, padėjusių pastarosiomis savaitėmis atremti Kh. Haftaro pajėgų puolimą ir iškovoti keletą karinių pergalių.

Trečiadienį prie Libijos krantų operacijoje „Irini“ dalyvaujančiam Graikijos laivui Turkijos kariniai laivai neleido patikrinti jų lydimo įtartino prekinio laivo. Vis dėlto ES atstovas tvirtino, kad šis incidentas nebuvo priežastis prašyti NATO bendradarbiavimo.

„Tai yra dalis natūralaus proceso tarp dviejų organizacijų, bendradarbiaujančių ir dirbančių kartu, kad pasiektų bendrų rezultatų: [užtikrintų] saugumą ir stabilumą Europoje ir jos kaimynystėje“, – sakoma penktadienį vakare paskelbtame ES atstovo pranešime.

„Šis bendradarbiavimas jokiu būdu nebuvo paskatintas jokių pastarųjų įvykių – tai veikiau yra mūsų natūralus ir įprastas dialogas bei keitimasis nuomonėmis“, – pridūrė Bendrijos atstovas.