„Padarėme tam tikrą pažangą, bet negalime pasakyti, kad klausimas išspręstas“, – sakė F. Timmermansas, komentuodamas tebesitęsiantį ginčą su Varšuva dėl teismų reformų ir teisinės valstybės Lenkijoje.

Paklaustas, ar yra kokia nors tikimybė, kad Europos Komisija šiuo etapu nutrauks procedūrą prieš Varšuvą pagal ES sutarties 7-ąjį straipsnį, F. Timmermansas trumpai atsakė „Ne“, pranešė Lenkijos naujienų agentūra PAP.

F. Timmermanso pareiškimu nutraukiamos spėlionės, kad Briuselis ir Varšuva pirmadienį galėtų pasiekti susitarimą po lenkų vyriausybės pasiūlytų nuolaidų dėl ginčijamų teismų sistemos pakeitimų, sakoma PAP pranešime.

F. Timmermanso komentarai gali nustebinti pareigūnus Varšuvoje, kurie tikėjosi persilaužimo, pažymėjo agentūra.

Ji citavo europarlamentarą iš Lenkijos valdančiosios konservatorių partijos „Teisė ir teisingumas“ (PiS) Karolį Karskį, sekmadienį sakiusį, kad Lenkijos vyriausybės ir Europos Komisijos ginčas dėl teisinės valstybės yra „praktiškai uždarytas skyrius“.

Briuselyje susitinkantiems ES ministrams pirmadienį F. Timmermansas turi pristatyti atnaujintą informaciją apie savo derybas su Lenkija.

Teisinės valstybės klausimas

Europos Komisija gruodžio mėnesį ėmėsi beprecedenčio žingsnio ir inicijavo prieš Lenkiją procedūrą pagal ES sutarties 7-ąjį straipsnį. Šiame straipsnyje numatytas dar niekada nenaudotas Bendrijos procesas, vadinamasis „branduolinis variantas“, leidžiantis įšaldyti šalies teisę balsuoti per ES ministrų susitikimus.

Taip Komisija padidino spaudimą Varšuvai dėl prieštaringai vertinamų teismų sistemos pakeitimų, kurių ėmėsi valdantieji konservatoriai.

Šie veiksmai reiškė Europos Komisijos norą, kad bloko narės deklaruotų pavojų teisinės valstybės principui Lenkijoje. Tai potencialiai galėtų sudaryti sąlygas įvesti Lenkijai sankcijas.

Tačiau po to lenkų vyriausybė ėmėsi modifikuoti ginčijamus pakeitimus.

Lenkijos užsienio reikalų ministras Jacekas Czaputowiczius gegužės pradžioje Briuselyje susitiko su F. Timmermansu ir informavo jį apie planuojamas naujas pataisas ginčijamiems įstatymams, kuriais reguliuojamas šalies teismų sistemos darbas, pranešė PAP.

Lenkijos parlamentarai jau patvirtino teisėjų padėjėjų darbo taisyklių pataisas ir nubalsavo, kad būtų apribota ginčijama procedūra, kuria leidžiama teikti „ypatingąsias apeliacijas“ dėl baigtų teismo bylų atnaujinimo.

Pareigūnai Varšuvoje tikisi, kad šių pakeitimų pakaks procedūrai pagal ES sutarties 7-ąjį straipsnį sustabdyti.

Kaip kovo pabaigoje sakė J. Czaputowiczius, Lenkija nori, kad Briuselis atšauktų procedūrą pagal 7-ąjį straipsnį.

F. Timmermansas balandžio pradžioje lankėsi Varšuvoje ir derėjosi su Lenkijos premjeru Mateuszu Morawieckiu, J. Czaputowicziumi ir prezidento administracijos vadovu Krzysztofu Szczerskiu. Jis taip pat buvo susitikęs su Lenkijos Konstitucinio Tribunolo ir Aukščiausiojo Teismo pirmininkais.

M. Morawieckis ir Europos Komisijos pirmininkas Jeanas-Claude'as Junckeris balandžio pabaigoje telefonu kalbėjosi apie teisinę valstybę Lenkijoje.

Europos Komisija gegužės 2 dieną pasiūlė naują ilgalaikį ES biudžetą. Plane numatytas mechanizmas, pagal kurį finansiškai galėtų būti baudžiamos šalys, pažeidusios ES principus dėl įstatymų viršenybės.