Europos Komisijos atstovė spaudai pranešė, kad Bendrija laukia tarptautinių stebėtojų paaiškinimų, ir paragino visas šalis susilaikyti nuo smurto. Europos Sąjungos vykdomosios valdžios institucija taip pat perspėjo, kad galutiniai rinkimų rezultatai turi „atitikti Kongo žmonių pasirinkimą“.

Kongo DR prezidento rinkimų nugalėtoju paskelbus opozicijos kandidatą Felixą Tshisekedi, pagrindinis jo varžovas pasipiktino tokiu rinkimų komisijos pranešimu, o kai kurie stebėtojai jį įvertino skeptiškai.

Be to, didelę įtaką turinti Kongo DR Katalikų Bažnyčia pareiškė, kad negalutiniai rezultatai neatspindi jos stebėtojų balsavimo vietose surinktų duomenų.

„Matome, kad CENI (Nepriklausomos nacionalinės rinkimų komisijos) paskelbti rezultatai neatitinka rezultatų, kuriuos surinko mūsų stebėtojų misija iš balsavimo apylinkių ir skaičiavimo centrų“, – sakė tėvas Donatienas Nshole'is, Kongo nacionalinės vyskupų konferencijos (CENCO) atstovas.

„Atkreipėme dėmesį į negalutinius prezidento rinkimų Kongo Demokratinėje Respublikoje rezultatus, kuriuos naktį paskelbė rinkimų komisija“, – žurnalistams sakė EK atstovė Maja Kocijančič.

„Taip pat pastebėjome, kad dalis opozicijos užginčijo šiuos rezultatus. Mes taip pat laukiame rinkimus stebėjusių įvairių stebėtojų misijų reakcijos“, – nurodė atstovė.

F. Tshisekedi pergalę nedelsiant pasmerkė jo varžovas, kitas opozicijos kandidatas Martinas Fayulu, pavadinęs ją apgaule.

ES užėmė šiuo klausimu užėmė atsargią poziciją. M. Kocijančič pareiškė, jog rinkimų „proceso patikimumui svarbu, kad paskelbti rezultatai būtų patvirtinti ir pagrįsti ataskaitomis iš vietos“ balsavimo punktų.

„Kol kas raginame visus Kongo DR politinius veikėjus susilaikyti nuo bet kokio smurto ir leisti tęsti demokratinį procesą“, – pridūrė ji.