„Jei Amerika nesilaikys mums duoto pažado ir neišvalys regiono nuo teroristų bei neprisidės prie Turkijos kontroliuojamos saugumo zonos, tai mes turėsime padėti sau patys“, - pareiškė prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas antradienį savo partijos AK deputatams.

Turkija jau daug metų reikalauja buferinės zonos palei Turkijos ir Sirijos sieną. Turkija Sirijos sienos pusėje veikiančius kurdų sukilėlius YPG traktuoja kaip uždraustos kurdų Darbininkų partijos (PKK) atšaką ir kartu laiko juos teroristais.

Jungtinėms Valstijoms tuo tarpu kurdai yra svarbūs sąjungininkai kovoje su „Islamo valstybe“ (IS). JAV prezidentas Donaldas Trumpas vėl iškėlė buferinės zonos klausimą, kai paskelbė, jog išves iš Sirijos amerikiečių karius. JAV nenori, kad būtų puolami jų sąjungininkai kurdai.

„Wall Street Journal“ neseniai rašė, jog JAV vyriausybė tikisi įtikinti „Vakarų sąjungininkių koaliciją“ prisiimti atsakomybę dėl Šiaurės Sirijos. Tačiau R. T. Erdoganas pabrėžė, kad Turkija sutiks su „saugumo zona“ tik tada, jei ji bus kontroliuojama Turkijos, o kitos šalys tik teiks logistinę paramą.