Pareiškęs, kad Graikija už krizes verčia atsakomybę Turkijai, ketvirtadienį Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas griežtai tai paneigė. Jo teigimu, tokie komentarai nepelnyti šaliai, pastaraisiais metais priėmusiai milijonus pabėgėlių.

„Nežinau, ką Graikija darytų, jei atvertume savo vartus“, – sakė jis per spaudos konferenciją su Vengrijos prezidentu Viktoru Orbanu. Jis taip pat apkaltino Graikiją tyčia naikinant ir skandinant Egėjo jūroje migrantų pilnus laivus. Jis sakė, kad Turkija turi šiuos teiginius patvirtinančių įrodymų.

Atėnai operatyviai sureagavo nurodydami, kad laikosi teisinės valstybės principų, saugo tiek savo, tiek Europos Sąjungos sienas ir jūroje išgelbėjo daug žmonių, sakė vyriausybės atstovas Giannis Oikonomou.

Jis atkreipė dėmesį ir į krizę šiaurėje, bręstančią prie Baltarusijos sienų, kur ši šalis kaltinama įsivežanti migrantus vieninteliu tikslu nukreipti juos į Europos Sąjungos teritoriją – tai akivaizdi bausmė už ES sankcijas, įvestas įtariant, kad prezidentas Aliaksandras Lukašenka pavogė pergalę per rinkimus 2020 metais.

Jo teigimu, situacija ten rodo, kad Europa netoleruos, jog migrantai būtų naudojami politiniams tikslams. Su Baltarusija besiribojančios ES šalys sustiprino sienų saugumą ir neįleidžia migrantų.

Turkija ir Graikija nuolat apsikeičia su migracijos tema susijusiais kaltinimais. Atėnai kaltina Ankarą nestabdant į Europą plaukiančių migrantų laivų, o kartais net lydint juos iki Graikijos jūrų sienos.
Šiuo metu Turkijoje gyvena apie 3,7 mln. Sirijos pabėgėlių, taip pat šimtai tūkstančių migrantų iš kitų vietų.

Ankara ketvirtadienį atmetė kaltinimus, kad skraidina pabėgėlius į Baltarusiją, kurie šiuo metu gali dalyvauti susirėmimuose prie Baltarusijos sienos.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją