Turkijos lyderis tai pranešė žurnalistams savo lėktuve, grįždamas iš Azerbaidžano, kur jis lankėsi su dviejų dienų vizitu.

„Ponas Putinas teigiamai žiūri į šią idėją. Telefoninio pokalbio metu jis pasiteiravo, kokia mano nuomonė šiuo klausimu. Aš jam atsakiau, jog po to, kai (Azerbaidžano prezidentas Ilhamas) Alijevas teigiamai atsiliepė apie tai, svarbu, kad ir aš teigiamai tai vertinčiau. Šia tema netgi Sakartvelas įsitraukė į darbotvarkę“, - pateikia R. T. Erdogano žodžius televizijos kanalas „Habertürk“.

Be to, R. T. Erdoganas pareiškė, jog jei Jerevanas prisijungs prie šios platformos, Turkijos ir Armėnijos santykiuose „gali būti atverstas naujas puslapis“.

Ketvirtadienį Azerbaidžano prezidentas I. Alijevas po derybų su Turkijos vadovu teigė, jog, pasibaigus karo veiksmams Kalnų Karabache, Baku ir Ankara turi suformuoti regione naują daugiašalę bendradarbiavimo platformą.

JAV sankcijos dėl rusiškų ginklų būtų nepagarba

JAV sankcijos dėl rusiškos oro gynybos sistemos S-400 įsigijimo būtų „nepagarba“, pareiškė Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas, kurio komentaras buvo paskelbtas penktadienį, po JAV žiniasklaidos pranešimų apie artimiausiu metu planuojamas priemones.

Rusija pernai pristatė Turkijai sistemą S-400, o Turkija spalį ją išbandė, nors Vašingtonas ne kartą įspėjo dėl baudžiamųjų priemonių.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas, kuris kartą pavadino R. T. Erdoganą „geru draugu“, vengė skelbti sankcijas Ankarai pagal 2017 metų įstatymą dėl atoveikio JAV priešininkams sankcijomis (CAATSA). Šiuo įstatymu numatomos poveikio priemonės šalims, perkančioms reikšmingos ginkluotės iš JAV priešininkų, įskaitant Rusiją.

Tačiau kaip ketvirtadienį pranešė laikraštis „The Washington Post“, D. Trumpas likus kelioms darbo prezidento poste savaitėms planuoja „artimiausiomis dienomis“ paskelbti sankcijų Ankarai už sistemų S-400 „įsigijimą ir išbandymą“.

Panaudoti prieš Turkiją CAATSA yra dar vienas „nepagarbos labai svarbiai NATO partnerei“ pademonstravimas, sakė R. T. Erdoganas.

„Nežinau, kur tai nuves prieš Trumpo pasitraukimą, bet per ketverius Trumpo periodo metus neturėjau jokių problemų bendraudamas su Amerika“, – grįžęs po vizito Azerbaidžane turkų žurnalistams sakė R. T. Erdoganas.

JAV ir Turkijos santykiai yra įtempti dėl daugelio klausimų, įskaitant JAV paramą kurdų pajėgoms Sirijoje, kurias Ankara laiko teroristine organizacija, ir sistemas S-400.

Tačiau R. T. Erdoganas, regis, užsiminė, kad santykiai galėtų pagerėti valdant Joe Bidenui. Turkijos lyderis sakė, kad pažįsta buvusį D. Trumpo pirmtako Baracko Obamos viceprezidentą.

„Tai žmogus, kuris labai gerai mane pažįsta. Ir aš jį labai gerai pažįstu“, – sakė R. T. Erdoganas, prezidento poste dirbantis nuo 2014-ųjų, o prieš tai nuo 2003 metų buvęs premjeru.

Nors ekspertai sako, kad J. Bidenas labiau nei D. Trumpas palaikys daugiašalę diplomatiją, jie taip pat įspėja, kad jis galėtų santykius susieti su demokratijos ir žmogaus teisių klausimais.

JAV grasinimas buvo pareikštas Europos Sąjungos lyderiams penktadienį susitarus sudaryti Turkijos asmenų, kuriems bus taikomos sankcijos, sąrašą, reaguojant į Ankaros vykdomą dujų žvalgybą Graikijos ir Kipro vandenyse.