„Turkija negali viena susitvarkyti su nauja pabėgėlių banga iš Sirijos“, – teigė R. T. Erdoganas ir pridūrė, kad daugiau kaip 80 tūkst. žmonių iš Idlibo pabėgo į sritis, esančias netoli sienos su Turkija.
„Jei smurtas prieš Idlibo žmones nebus nutrauktas, šis skaičius dar labiau padidės. Tokiu atveju Turkija neneš šios migracijos naštos viena“, – sakė prezidentas ir įspėjo, kad naują antplūdį „pajus visos Europos šalys“.

R. T. Erdoganas taip pat įspėjo, kad, jei smurtas nesiliaus, pasikartos 2015 metų pabėgėlių krizė, kai daugiau kaip milijonas žmonių pabėgo į Europą.

Sirijos režimui ir jo sąjungininkei Rusijai gruodžio 16 d. pradėjus intensyviau bombarduoti Mareto al-Numano regioną, dešimtys tūkstančių sirų paliko namus ir patraukė Turkijos sienos link.

Džihadistų kontroliuojamame Idlibe gyvena apie 3 mln. žmonių, dauguma jų persikėlė čia dėl smurto kitose Sirijos dalyse. Damasko režimas ne kartą žadėjo susigrąžinti Idlibo kontrolę.

Džihadistų kontroliuojamas Idlibo regionas turėtų būti saugomas paliaubų susitarimo, kuris buvo sudarytas, siekiant užkirsti kelią didelio masto režimo puolimui, bet pražūtingi bombardavimai tęsiasi toliau.

Pasak Turkijos pareigūnų, Turkija yra priėmusi daugiausiai pabėgėlių – maždaug 5 mln., iš kurių 3,7 mln. yra Sirijos piliečiai. Turkija baiminasi dėl naujos pabėgėlių iš Idlibo bangos, jei smurtas nebus sustabdytas.

Turkijos prezidentas dar sakė, kad jo šalis daro viską, kas įmanoma, kad sustabdytų Rusijos bombardavimus Idlibe, ir teigė, kad pirmadienį Turkijos delegacija vyks į Maskvą aptarti padėties Sirijoje.