Vaizdo konferencija, kurioje dalyvavo R. T. Erdoganas, Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas, Vokieitjos kanclerė Angela Merkel ir britų ministras pirmininkas Borisas Johnsonas (Borisas Džonsonas), buvo surengta Turkijai praėjusį mėnesį nusprendus vėl atidaryti savo sienas pabėgėliams, bandantiems pasiekti Europą.

Šis sprendimas sukėlė įtampą tarp Ankaros ir Briuselio bei Atėnų, kai tūkstančiai migrantų suplūdo prie Turkijos ir Graikijos sienos.

Vaizdo konferencijos darbotvarkėje buvo „humanitarinė pagalba Idlibui ir pabėgėlių klausimas“, taip pat tokie klausimai kaip kovos Libijoje, pranešė Turkijos prezidentūra.

Atverti sienas į Europą vykstantiems pabėgėliams R. T. Erdoganas nusprendė po to, kai vasario mėnesį Sirijos šiaurės vakaruose esančioje Idlibo provincijoje nuo Damasko režimo ugnies žuvo daugiau kaip 50 turkų karių.

Turkijoje yra 4 mln. pabėgėlių, daugiausia sirų, ir Ankara reikalauja didesnės Europos Sąjungos pagalbos, nes baiminasi naujo pabėgėlių srauto iš Idlibo, kur Sirijos režimas padedant rusų karo aviacijai vykdo puolimą.

Ankara tikisi pažangos dėl naujo susitarimo su Briuseliu migrantų klausimu iki kito suplanuoto ES viršūnių susitikimo kovo 26 dieną.

E. Macrono biuras sakė, kad per maždaug valandą trukusią konferenciją nuomonės dėl padėties Idlibe ir būtinybės didinti humanitarinę pagalbą civiliams supanašėjo.

Tačiau migrantų klausimu, taip pat dėl santykių su NATO ir ES „europiečiai Erdogano paprašė virtinės paaiškinimų, kad būtų pasiekti aiškesni ir taikūs santykiai“, nurodė Eliziejaus rūmai.

Toliau plintant COVID-19, pokalbis buvo surengtas kaip vaizdo konferencija, o ne kaip susitikimas Stambule.

Keturi lyderiai taip pat aptarė bendrus veiksmus prieš koronavirusą, socialiniame tinkle „Twitter“ parašė turkų užsienio reikalų ministras Mevlutas Cavusoglu.

Turkijoje vėlai antradienį buvo užregistruotas pirmas mirties nuo koronaviruso atvejis, o užregistruotų užsikrėtimo atvejų yra 98.