Apie tai jie esą kalbėjosi praėjusią savaitę, Samarkande (Uzbekistane) vykusiame Šanchajaus bendradarbiavimo organizacijos (ŠBO) viršūnių susitikime.

„Uzbekistane susitikau su prezidentu V. Putinu. Labai išsamiai aptarėme reikalus. Ir jis iš tikrųjų pademonstravo, kad yra pasirengęs kuo greičiau [karą] užbaigti. Man susidarė toks įspūdis, nes situacija klostosi ganėtinai problemiškai“, – pažymėjo Turkijos vadovas.

Paklaustas, ar Rusijai turėtų būti leista pasilikti dalį teritorijos, kurią ji pasigrobė iš Ukrainos prasidėjus invazijai, R. T. Erdoganas atsakė: „Ne, be abejo, kad ne.“

„Žinoma, jeigu Ukrainoje bus įtvirtinta taika, užimtų teritorijų grąžinimas taps labai svarbus. To ir tikimasi, būtent to ir reikia. V. Putinas žengė tam tikrus žingsnius. Mes žengėme tam tikrus žingsnius“, – atsakė Turkijos prezidentas, tačiau nepatikslino, ką turėjo omenyje.

„Užgrobtos žemės bus grąžintos Ukrainai“, – pridūrė jis. Atsakydamas į kitą klausimą apie Krymą, R. T. Erdoganas priminė, kad jis jau nuo 2014 metų pasisako prieš aneksiją: „Mes prašėme jo [V. Putino] grąžinti Krymą jo teisėtiems savininkams. (...) Tačiau per tą laiką, deja, nebuvo žengtas nė vienas žingsnis į priekį.“

Atsakydamas į klausimą, ar V. Putinas pripažins, kad stipriai apsiskaičiavo ir neįvertino Ukrainos žmonių valios kovoti už savo šalį, R. T. Erdoganas atsakė: „Joks lyderis nenorės prisipažinti, kad suklydo. Niekas nepasakys – taip, aš padariau klaidą. Vadovams labai sunku atsitraukti“, – teigė Turkijos vadovas.

Tuo pat metu Turkijos prezidentas pabrėžė, kad „jokia invazija negali būti pateisinama.“

Pakartotinai paklaustas, ar V. Putinas turėtų būti laikomas atsakingu už įsiveržimą į Ukrainą, R. T. Erdoganas sakė, kad nėra jokios naudos stoti į kurią nors pusę.

„Mes neketiname ginti kurio nors vieno lyderio. Vietoj to turime ieškoti sprendimo, kuris tenkintų visas suinteresuotas šalis“, – atsakė jis.

R. T. Erdoganas JAV televizijai teigė, kad Rusija ir Ukraina susitarė apsikeisti 200 kalinių – tai būtų vienas didžiausių apsikeitimų per septynis mėnesius trunkantį karą.

R. T. Erdoganas tai paskelbė po praėjusią savaitę vykusių derybų su Rusijos Prezidentu V. Putinu Uzbekistane vykusio regioninio viršūnių susitikimo kuluaruose. Jis nepateikė išsamios informacijos apie apsikeitimą, pavadindamas žmones, kuriais keičiamasi, „įkaitais“ ir nenurodydamas, kiek jų yra kiekvienoje pusėje.

„Šalių susitarimu bus apsikeista dviem šimtais įkaitų. Manau, kad bus žengtas svarbus žingsnis į priekį“, – pirmadienį vakare per PBS televiziją sakė R. T. Erdoganas.

NATO narė Turkija konflikte stengiasi išlikti neutrali, tiekia Kyjivui kovinius bepiločius lėktuvus ir kartu vengia taikyti Vakarų sankcijas Maskvai.

R. T. Erdoganas ne kartą bandė suvesti V. Putiną ir Ukrainos prezidentą Volodymyrą Zelenskį į Turkiją deryboms dėl paliaubų.

R. T. Erdoganas praėjusį penktadienį regioniniame viršūnių susitikime, kuriame dalyvavo ir Rusijos prezidentas V. Putinas, pareiškė norįs, kad karas Ukrainoje baigtųsi „kuo greičiau“.

„Mes dedame pastangas, kad diplomatijos būdu kuo greičiau užbaigtume konfliktus Ukrainoje“, – sakė R. T. Erdoganas per Šanchajaus bendradarbiavimo organizacijos susitikimą buvusiame sovietiniame Uzbekistane.

R. T. Erdoganas mėgina pasinaudoti gerais darbo santykiais su Maskva, kad įtikintų V. Putiną surengti Turkijoje tiesiogines derybas su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu dėl paliaubų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)