„Aš paklausiau pono (Vladimiro) Putino: ką jūs ten veikiate? Jei įkursite bazę – kurkite, bet pasitraukite mums iš kelio ir leiskite mums susidurti akis į akį su režimu“, – sakė jis Stambule, cituodamas pokalbio telefonu detales.

Tuo metu Rusijos užsienio reikalų ministerija (URM) šeštadienį paskelbė esą Maskva ir Ankara aukšto lygio derybų metu pareiškė viltį „sumažinti įtampą“ Sirijoje.

„Abi pusės yra susitelkusios į įtampos mažinimą sausumoje, tuo pat metu tęsiant kovą su Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos pripažįstamais teroristais“, – pranešime sakė Maskvos URM.

Įtampa išaugo po to, kai ketvirtadienį Sirijoje vykusio antskrydžio metu žuvo 33 turkų kariai.

R. T. Erdoganas šeštadienį pažadėjo pabėgėliams palikti atviras duris keliauti į Europą iš Turkijos, kuri esą nebegali susitvarkyti su naujomis bangomis žmonių, paliekančių karo draskomą Siriją.

„Ką mes padarėme vakar? Atvėrėme duris, – R. T. Erdoganas sakė Stambule, pateikdamas pirmuosius viešus komentarus po to, kai ketvirtadienį Šiaurės Sirijoje vykusio antskrydžio metu žuvo 33 turkų kariai. – Neužversime tų durų. Kodėl? Nes Europos Sąjunga turi laikytis savo pažadų.“


Turkijos lyderis taip pat sakė, kad nuo penktadienio prie Turkijos sienų su Europa priartėjo 18 tūkst. migrantų, ir pridūrė, kad šis skaičius šeštadienį gali pasiekti 30 tūkstančių.

2015 metais Europos Sąjungoje kilus pabėgėlių krizei blokas pasirašė su Turkija susitarimą, kad Ankara nebepraleis pabėgėlių per savo sienas mainais į finansines paskatas.

Graikija savo ruožtu šeštadienį pranešė užkirtusi kelią tūkstančiams migrantų „neteisėtai“ įžengti iš Turkijos.

„Graikija vakar susidūrė su organizuotu, masiniu, neteisėtu mūsų sienų pažeidimu ir jį atrėmė“, – vyriausybės atstovas Stelijas Pecas sakė po premjero Kiriako Micotakio sušaukto nepaprastojo pasitarimo.

„Užkirtome kelia daugiau kaip 4 000 mėginimų neteisėtai peržengti mūsų sausumos sienas“, – pridūrė jis.

Šeštadienį prie Graikijos sienos su Turkija įsiplieskė susirėmimų tarp graikų policininkų ir migrantų, atkeliavusių ten, kai Ankara ankstesnę dieną paskelbė nebetrukdysianti pabėgėliams mėginti patekti į Europos Sąjungą.

NATO penktadienį pasiūlė Ankarai solidarumą ir paramą Sirijoje žuvus mažiausiai 33 turkų kariams, tačiau nepažadėjo imtis jokių naujų konkrečių priemonių, skirtų padėti Turkijos pajėgoms.

Aljanso Šiaurės Atlanto Taryba sušaukė skubų posėdį Turkijos prašymu po to, kai išvakarėse per antskrydį šiaurės vakarinėje Sirijos Idlibo provincijoje žuvo turkų karių ir šioje karo draskomoje šalyje smarkiai išaugo įtampa.

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas sakė, kad Aljanso sąjungininkės sutarė ir toliau taikyti tas pačias paramos priemones Turkijos oro gynybai, kurios jau galioja.

Tačiau jis nepaminėjo jokių naujų žingsnių be bendro pobūdžio pažado pažiūrėti, ką dar galima būtų padaryti.

„Šiandien NATO sąjungininkės Turkijai teikia paramą. Palaikome jų oro gynybą, turime AWACS (aviacijos perspėjimo ir valdymo sistemos) lėktuvų, padedančių patruliuoti danguje, taip pat atplaukia mūsų laivų, teikiame paramą kitais būdais“, – kalbėjo J. Stoltenbergas.

„Tačiau sąjungininkės nuolat ieško, ką dar gali padaryti, kad suteiktų didesnę paramą Turkijai“, – pridūrė jis.

Turkijos prezidento atstovas anksčiau penktadienį ragino paskelbti Idlibe neskraidymo zoną, kad būtų apsaugoti civiliai. Sirijos prezidento Basharo al Assado pajėgos stengiasi atkovoti šią paskutinę sukilėlių kontroliuojamą teritoriją.

Rusijos aviacijos remiamos B. al Assado pajėgos nuo gruodžio atsiėmė dalies teritorijų Idlibo regione kontrolę ir privertė beveik milijoną žmonių palikti savo namus. J. Stoltenbergas dėl to pasmerkė Damaską ir Maskvą bei paragino juos nutraukti smurtą Idlibe.