Apie tai antradienį pranešė turkų užsienio reikalų ministras Mevlutas Cavusoglu.

„Mūsų prezidentas artimiausiomis dienomis paskikalbės su (Rusijos prezidentu Vladimiru) Putinu ir (Ukrainos prezidentu Volodymyru) Zelenskiu, – žurnalistams teigė M. Cavusoglu. – Tikime, kad galime visa tai įveikti... (šis grūdų susitarimas) naudingas visiems.“

Praėjusį savaitgalį Rusija pareiškė, kad traukiasi iš liepą sudaryto susitarimo dėl Ukrainos grūdų eksporto, kuris iš pradžių turėjo galioti iki lapkričio 19 d., tačiau be kurios nors šalies prieštaravimo jis būtų automatiškai pratęstas. Šis susitarimas tarp Rusijos ir Ukrainos buvo sudarytas tarpininkaujant Turkijai ir Jungtinėms Tautoms (JT) ir padėjo palengvinti ukrainietiškų grūdų eksportą, kuris buvo įstrigęs dėl Maskvos karo veiksmų prieš Ukrainą. Įstrigus grūdų eksportui, visame pasaulyje paaštrėjo maisto krizė. Atitinkamas susitarimas padėjo ją sušvelninti.

Pagal šį susitarimą iš Ukrainos jūrų uostų nuo liepos išgabenta daugiau kaip 9,5 mln. tonų grūdų.

Maskva pareiškė, kad traukiasi iš šios sutarties dėl tariamų Ukrainos dronų atakų prieš jos Juodosios jūros laivynui priklausančius laivus, kurie esą dalyvavo padedant įgyvendinti eksporto susitarimo sąlygas. Rusija aiškino, neva dabar nebegali užtikrinti grūdus gabenančių krovininių laivų saugumo, o šio susitarimo tąsa be jos dalyvavimo yra „sunkiai įsivaizduojama“.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)