Valdančiosios partijos nariams transliuojamoje kalboje R. T. Erdoganas sakė nurodęs atšaukti karius iš pratybų, po ketvirtadienį įvykusio incidento, esą įžeidžiančio jį ir šiuolaikinės Turkijos įkūrėją Mustafą Kemalą Ataturką.

Turkija NATO nare tapo 1952 metais ir yra svarbi Aljanso narė, bet pastaraisiais mėnesiais didėjo įtampa dėl griežtų priemonių, kurių vyriausybė ėmėsi po nepavykusiu karinio perversmo, taip pat dėl pernelyg glaudžių Ankaros santykių su Rusija.

Per daug nesileisdamas į incidento smulkmenas R. T. Erdoganas sakė, kad buvo panaudotas jo vardas ir M. K. Ataturko atvaizdas ir kad „jie buvo taikiniai“.

Pasak prezidento, apie incidentą jį informavo Turkijos kariuomenės Generalinio štabo viršininkas generolas Hulusi Akaras ir ES reikalų ministras Omeras Celikas, išvykęs į NATO konferencija Halifakse, Kanadoje.

„Jie man pranešė, kas nutiko ir kad ketinama atšaukti 40 mūsų karių. Aš jiems atsakiau nedvejoti ir nedelsiant juos atšaukti“, – sakė R. T. Erdoganas.

„Neįmanoma būti tokiame aljanse“, – pridūrė jis, kalbėdamas prieš milžiniškus paveikslus, kuriuose pavaizduotas jis pats ir M. Kemalis Ataturkas, 1923 įkūręs modernią Turkijos valstybę iš Osmanų imperijos šipulių.

AFP susisiekė su Turkijos pareigūnais, bet jie sakė kol kas neturintys jokios išsamesnės informacijos apie incidentą. Norvegijos kariuomenė, kol kas irgi nekomentavo.

Kai kurios Turkijos žiniasklaidos priemonės kelia prielaidą, kad R. T. Erdogano ir M. K. Ataturko atvaizdai galbūt buvo naudojami kaip taikiniai per šaudymo pratybas.

NATO tinklalapyje nurodyta, kad šiuo metu Norvegijoje vyksta dvejos karinės pratybos. Nėra aišku, apie kurias šių pratybų kalbėjo R. T. Erdoganas, o Aljansas kol kas nekomentavo situacijos.

Nors Turkija tebevaidina svarbų vaidmenį Aljanse, jos partnerėms Vakaruose ypač didelį susirūpinimą kelia Ankaros sutartis su Rusija įsigyti modernių zenitinių raketų kompleksų S-400.

NATO vadovas atsiprašė

NATO vadovas penktadienį atsiprašė Turkijos prezidento Recepo Tayyipo Erdogano dėl per pratybas Norvegijoje įvykusio mįslingo incidento.

„Atsiprašau dėl to įžeidimo. Tie incidentai kilo dėl vieno asmens veiksmų ir neatspindi NATO požiūrio“, – pareiškė NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas, pridūręs, kad Turkija yra svarbi Aljanso narė.

Kai kurios Turkijos žiniasklaidos priemonės kelia prielaidą, kad R. T. Erdogano ir M. K. Ataturko atvaizdai galbūt buvo naudojami kaip taikiniai per šaudymo pratybas.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (112)