Turkijos prezidentas pagrasino, kad „jo šalyje esantiems pabėgėliams atvers vartus į Europą“, jei blokas kritikuos Turkijos karinę operaciją Sirijoje.

„Ei, Europos Sąjunga! Negalite vadinti mūsų operacijos invazija. Tuomet mes atversime vartus ir pasiųsime jums 3,6 mln. pabėgėlių“, – piktinosi R. T. Erdoganas ir pridūrė, kad Turkijos karine operacija tiktai siekiama „panaikinti terorizmą“.

Turkija trečiadienį pradėjo puolimą kurdų kontroliuojamose teritorijose Sirijos šiaurės rytuose. Ankara laiko kurdų kovotojus teroristais.

R. T. Erdoganas teigia, kad operacijos tikslas – išvyti kurdų kovotojus iš Sirijos pasienio teritorijos ir įkurti joje „saugiąją zoną“, į kurią galėtų sugrąžinti Turkijoje gyvenančius sirų pabėgėlius.
Turkija yra priėmusi daugiau kaip 4 mln. pabėgėlių, iš kurių 3,6 mln. yra iš karo nusiaubtos Sirijos.

Turkijos lyderį įsiutino trečiadienį paskelbtas ES pareiškimas, kuriame Turkija raginama „nutraukti vienašalius karinius veiksmus“. Pareiškime taip pat teigiama, kad Ankaros planas dėl „saugios zonos“ neatitiks „pabėgėlių grįžimą reglamentuojančių tarptautinių kriterijų, kuriuos nustatė Jungtinių Tautų vyriausiojo pabėgėlių reikalų komisaro biuras (UNHCR)“, rašo independent.co.uk.

„Bet koks bandymas keisti demografinę sudėtį bus nepriimtinas, – rašoma piktame pareiškime. – ES nepadės stabilizavimo ar plėtros srityse tuose regionuose, kur ignoruojamos vietos gyventojų teisės.“

ES prisijungė prie smerkiančiųjų trečiadienį Turkijos pradėtą puolimą, kurio metu jau žuvo mažiausiai aštuoni civiliai, įskaitant du vaikus.

Kelios įtakingos to regiono šalys, tokios kaip Egiptas, Jungtiniai Arabų Emyratai, Saudo Arabija ir Kuveitas, taip pat išreiškė nerimą. Šeštadienį įvyks neplanuotas Arabų Šalių Lygos posėdis, skirtas aptarti Turkijos veiksmus, o Jungtinių Tautų Saugumo Taryba rinksis ketvirtadienį.

Nyderlandai ir Pramcūzija jau išsikvietė turkijos ambasadorius savo šalyse dėl pradėtos operacijos. Iranas pareikalavo „tučtuojau nutraukti“ veiksmus šiaurės Sirijoje, praneša naujienų agentūra AFP.