Prezidento komentarus trečiadienį cituoja Turkijos žiniasklaida, įskaitant dienraštį „Hurriyet“.

R. T. Erdoganas taip pat sakė, kad Sirijos armijos įžengimas į svarbų Manbidžo miestą Sirijos šiaurėje „nėra labai neigiamas“ dalykas jo šaliai, kol regionas vaduojamas nuo Sirijos kurdų kovotojų.

„Jie sako mums „paskelbti ugnies nutraukimą“. Niekada negalėsime paskelbti ugnies nutraukimo“, – žurnalistams sakė R. T. Erdoganas, skrisdamas namo iš Azerbaidžano.

JAV viceprezidentas Mike'as Pence'as ir valstybės sekretorius Mike'as Pompeo trečiadienį turi atvykti į Ankarą paspausti Turkijos nutraukti savo puolimą prieš kurdų kovotojus Sirijoje, antradienį pranešė prezidentas Donaldas Trumpas.

M. Pence'o biuras išplatino atskirą pareiškimą, kuriame priduriama, kad viceprezidentas Ankaroje išreikš JAV pasiryžimą siekti susitarimo dėl skubaus ugnies nutraukimo ir sąlygų krizės sureguliavimui derybų keliu.

„Negalime skelbti ugnies nutraukimo“, kol Turkija valo savo pasienį nuo ten veikiančios „teroristinės organizacijos“, sakė R. T. Erdoganas, turėdamas galvoje kurdų pajėgas.

JAV išplatintame pareiškime rašoma, kad M. Pence'as per ketvirtadienį numatytą susitikimą su R. T. Erdoganu pakartos, jog D. Trumpas pasiryžęs taikyti „griežtas ekonomines sankcijas“ Turkijai, kol bus sureguliuota padėtis.

„Jie spaudžia mus nutraukti operaciją. Turime aiškų taikinį. Nesukame galvos dėl sankcijų“, – kalbėjo Turkijos vadovas.

Jis taip pat sakė, jog Ankara nesirūpina, kad Sirijos armija perėmė Manbidžo kontrolę.

„Režimo įžengimas į Manbidžą, mano požiūriu, nėra labai neigiamas [dalykas]. Kodėl? Nes tai yra jų žemė“, – sakė R. T. Erdoganas ir pridūrė, jog Turkijai rūpi tik kurdų kovotojų išstūmimas.

Turkija, griežta Sirijos prezidento Basharo al Assado oponentė, remia jo nušalinimo siekiančius kovotojus.

R. T. Erdoganas antradienį vėlai vakare telefonu pasikalbėjo su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu, kuriam pasakė, kad Turkijos operacija padės užtikrinti Sirijos teritorinį vientisumą ir prisidės prie pastangų kovoti su terorizmu.

Turkija antradienį pareiškė, kad tęs savo operaciją Sirijoje, ir pasmerkė „nešvarų susitarimą“ tarp sirų prezidento Basharo al Assado režimo ir kurdų pajėgų, sudarytą amerikiečių pajėgoms pasitraukus iš šiaurės Sirijos.

„Ir toliau kovosime su visomis teroristinėmis grupuotėmis, įskaitant „Daesh“, nepriklausomai nuo to, ar pasaulis sutiks palaikyti mūsų pastangas“, – naujienų agentūrai AFP sakė Turkijos prezidentūros komunikacijos vadovas Fahrettinas Altunas, pavartodamas alternatyvų džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ akronimą.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (134)