R. T. Erdogano vienos dienos vizitas Paryžiuje, kur jis susitiks su Prancūzijos prezidentu Emmanueliu Macronu, laikoma reikšmingiausia jo kelionė į Europos Sąjungą dvišalėms deryboms po nesėkmingo 2016 metų perversmo Turkijoje.

Po 2016 metų liepą mėginimo nuversti R. T. Erdohaną Turkija pradėjo itin prieštaringai vertinamą masinę griežtų priemonių kampaniją.

„Manau, kad Turkijos ir Prancūzijos bendradarbiavimas yra gyvybiškai svarbus regiono ir tarptautinei taikai“, – Stambulo Ataturko oro uoste prieš lipdamas į lėktuvą žurnalistams sakė R. T. Erdoganas.

„Su Macronu palaikome glaudžius kontaktus daugeliu klausimų, – sakė prezidentas. – Man labai rūpi šis vizitas visapusiškos ir stiprios partnerystės pagrindu.“

Turkijos valstybės vadovas sakė, kad su E. Macronu aptars ekonominius, prekybinius, gynybos ryšius, taip pat – kovą su terorizmu ir regioninius konfliktus Sirijoje, Irake ir Libijoje.

Pasak R. T. Erdogano, jie aptars planuojamą raketų „žemė–oras“ pirkimą iš prancūzų ir italų konsorciumo „Eurosam“. Ketinimų raštas buvo pasirašytas lapkričio mėnesį.

Turkijos lyderis pabrėžė, jog šalis nori plėsti dvišalę prekybą su Prancūzija, kad jos apimtis padidėtų nuo 11,1 mlrd. eurų iki 20 mlrd. eurų.

Turkų pareigūnai, tarp jų – R. T. Erdoganas, aiškiai užsiminė, kad po audringų 2017-ųjų Ankara 2018 metais nori geresnių santykių su ES.

Turkija taip pat nori gerinti santykius su Vokietija, kuriuos 2017 metais ištiko didelė krizė. Savaitgalį į Berlyną derybų vyks turkų užsienio reikalų ministras Mevlutas Cavusoglu.