„Garbė pranešti, kad Baltarusijos demokratinės opozicijos moterys ir vyrai yra 2020 metų Sacharovo premijos laureatai“, – tviteryje paskelbė Europos Parlamento pirmininkas Davidas Sassoli.

„Jų pusėje yra kažkas, ko žiauri jėga niekada negali nugalėti: tiesa. Nepasiduokite savo kovoje. Mes esame šalia jūsų“, – pridūrė jis.

Baltarusijos opozicija laikomi Koordinacinės tarybos iniciatoriai: buvusi kandidatė Baltarusijos prezidento rinkimuose S. Cichanouskaja, rašytoja, Nobelio literatūros premijos laureatė Sviatlana Aleksijevič, aktyvistai Maryja Kalesnikava, Volha Kavalkova, Veranika Capkala, Siarhejus Cichanouskis, Alesis Bialiackis, Siarhejus Dyleuskis, Sciapanas Pucila, Mikalajus Statkevičius.

Baltarusijos opoziciją parėmė didžiausios EP frakcijos: Europos liaudies partija (ELP), Socialistų ir demokratų pažangiojo aljanso frakcija (S&D), „Atnaujinkime Europą“ (Renew Europe).

EP pasirinkimui tikriausiai nepritars Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, tvirtai palaikantis spaudžiamą savo kolegą baltarusį, Vakarų nepripažįstamą Aliaksandrą Lukašenką. Rusija pasmerkė sprendimą užpernai paskirti premiją tuo metu kalintam ukrainiečių režisieriui Olehui Sencovui.

Baltarusiją tebekrečia beprecedenčiai protestai po rugpjūtį įvykusių prezidento rinkimų, kurių nugalėtoju buvo paskelbtas A. Lukašenka.

Kiekvieną sekmadienį dešimtys tūkstančių baltarusių, nepaisydami arešto ir kovinių kulkų pavojaus, išeina į gatves, norėdami pasipriešinti ilgiausiai pareigas einančiam Europos lyderiui.

Mojuodami baltai raudonai baltomis vėliavomis jie taikiai žygiuoja, nepaisydami mobilizuojamų gausių milicijos pajėgų, smurto, vandens patrankų bei kurtinamųjų granatų.

S. Cichanouskaja, kuriai po balsavimo buvo suteiktas prieglobstis Lietuvoje, paragino A. Lukašenką atsisakyti valdžios iki spalio 25 dienos, perspėdama, kad priešingu atveju jo laukia paralyžiuojantis visuotinis streikas.

Dviašmenis kardas

Protesto judėjimas daugiausia nesusijęs su tradiciniu politiniu gyvenimu – jam vadovauja moterys ir jaunimas, neturintis prisiminimų apie sovietmetį.

Beveik visi su S. Cichanouskaja susiję asmenys – Koordinacinės tarybos, įkurtos opozicijos siekiant pradėti valdžios perdavimo procesą, nariai – yra įkalinti, sulaukė namų arešto ar buvo priversti palikti šalį.

V. Putino palaikomas A. Lukašenka kategoriškai nesutinka suteikti kokių nors didesnių nuolaidų ir tepažadėjo įvykdyti aptakią konstitucinę reformą, siekiant užbaigti politinę krizę. Jis taip pat siekė užmegzti parodomąjį dialogą su oponentais, aplankęs juos kalėjime.

Tuo metu S. Cichanouskaja užsitikrino vienų svarbiausių ES veikėjų – Vokietijos kanclerės Angelos Merkel ir Prancūzijos prezidento Emmanuelio Macrono –palaikymą.

Vis tik Europos parama baltarusių opozicijai yra dviašmenis kardas, kadangi Maskva ir Minskas nuolat kaltina Vakarus rezgant įvairius sąmokslus.

Šiemet Sacharovo premijai dar buvo nominuoti Mosulo chaldėjų arkivyskupas Najeebas Moussa Michaeelis, padėjęs gelbėti krikščionis nuo „Islamo valstybės“ (IS) ir išsaugojęs tūkstančius Rytų krikščionių kultūros senovinių rankraščių bei dokumentų, ir aplinkosaugos aktyvistai iš Hondūro.

Sacharovo premiją už minties laisvę Europos Parlamentas kasmet skiria žmonėms, reikšmingai prisidėjusiems prie kovos už žmogaus laisves.

Sacharovo premija turėtų būti įteikta gruodžio 16 dieną per EP plenarinę sesiją.

2019 metų Sacharovo premija su 50 tūkst. eurų prizu įteikta Kinijos uigūrų mokslininkui ir žmogaus teisių aktyvistui Ilhamui Tohti, kuris Kinijoje už „separatizmą“ nuteistas kalėti iki gyvos galvos.