„Tikiuosi, kad stojimo derybos galės prasidėti jau šiais metais, – vakariniame Lvovo mieste sakė R. Metsola. – Ukrainos ateitis yra Europos Sąjungoje.“

Briuselis suteikė Kijevui oficialų kandidatės statusą praėjusių metų birželį, praėjus keturiems mėnesiams po Rusijos plataus masto invazijos pradžios, tačiau stojimo į Europos Sąjungą procesas paprastai trunka kelerius metus.

Galutinis sprendimas priklausys nuo ES valstybių narių vyriausybių, o kai kurios iš jų skeptiškai vertina Ukrainos galimybes atsigauti po karo ir įgyvendinti būtinas demokratines bei antikorupcines reformas, kad artimiausiu metu galėtų pretenduoti į narystę.

Bet R. Metsola, kuri susitiko su prezidentu Volodymyru Zelenskiu ir Aukščiausiosios Rados, Ukrainos parlamento, pirmininku Ruslanu Stefančiuku, yra viena iš tų, kurie Briuselyje yra nusiteikę optimistiškai ir tiki, kad tiek narystės paraišką, tiek reformas pavyks paspartinti.

„Man daro įspūdį Aukščiausiosios Rados ir vyriausybės daroma pažanga dėl ES paraiškos“, – teigė ji.

Po susitikimo socialinėje žiniasklaidoje paskelbtoje žinutėje V. Zelenskis padėkojo R. Metsolai už jos vaidmenį užtikrinant Europos Parlamento paramą paraiškai dėl narystės.

„Ukraina siekia kiek įmanoma greičiau baigti įgyvendinti Europos Komisijos (EK) rekomendacijas ir pradėti derybas dėl prisijungimo prie ES jau šiais metais“, – kalbėjo Ukrainos prezidentas.

Vos tik prasidės oficialios derybos, Europos Komisija turės įvertinti, ar Kijevas atitinka ES narystės kriterijus, siejamus su tinkamu valdymu, demokratinėmis laisvėmis ir teisine valstybe, o tuomet pateikti savo nuomonę.

Tada 27 dabartinių ES narių lyderiai nuspręs, ar priimti naująją kaimynę ir kada. Šis procesas dažnai užtrunka ilgiau nei penkerius metus, o kai kurių kandidačių, pavyzdžiui, Turkijos ir Vakarų Balkanų valstybių, atveju jis faktiškai sustojo.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)