Austrija, Vokietija, Danija, Švedija ir Norvegija, pasinaudojusios išimtinėmis aplinkybėmis dėl migracijos krizės, nuo 2015-ųjų taiko laikiną vidaus sienų kontrolę. Prancūzija analogiškų priemonių ėmėsi dėl nuolatinės terorizmo grėsmės.

Tokie ilgi patikros laikotarpiai Šengeno erdvėje, kuriai priklausančios valstybės yra sutarusios panaikinti sienų kontrolę, yra neleistini, ketvirtadienį nurodė Europos Parlamentas (EP).

„Šešios Šengeno valstybės neteisėtai vykdo patikrinimus prie sienų jau daugiau nei trejus metus, nepaisydamos šiuo metu galiojančio maksimalaus dvejų metų termino. Dabartinės taisyklės yra dviprasmiškos, o valstybės tuo piktnaudžiauja. Jeigu norime išgelbėti Šengeną, privalome sustabdyti tokią praktiką ir nustatyti aiškias taisykles“, - pažymėjo pranešėja Tanja Fajon (Socialistai ir demokratai, Slovėnija).

EP nusprendė, kad dėl laikinų pasienio apribojimų valstybės turėtų spręsti kas du mėnesius (šiuo metu galioja šešių mėn. terminas), o maksimali vidaus sienų kontrolės trukmė negalėtų viršyti vienerių metų. Kartu europarlamentarai pabrėžė, kad patikra prie sienų varžo laisvą asmenų judėjimą, todėl gali būti taikoma tik išimtinais atvejais.

EP įsitikinimu, Šengeno erdvės valstybės, norėdamos pratęsti vidaus sienų patikras po dviejų mėnesių, privalėtų pateikti išsamų rizikos veiksnių vertinimą, o po šešių mėnesių kiekvieną pratęsimą turėtų patvirtinti Europos Komisija ir Europos Sąjungos Taryba.

Už tokią EP poziciją balsavo 319 narių, prieš buvo 241, o susilaikė 78. Šiuo klausimu toliau vyks derybos su ES Taryba, kuri savo poziciją suformulavo birželį.