Europos Parlamento komitetai pritarė dviem paskutiniams kandidatams į Europos Komisiją - 28 valstybes vienijančios ir 500 mln. gyventojų turinčios Bendrijos aukščiausią vykdomosios valdžios instituciją, kuri vadovaus Europos Sąjungai ateinančius penkerius metus, pranešė šaltiniai ES asamblėjoje.

Po pirmadienį vykusių svarstymų komitetai uždegė žalią šviesą Violetai Bulc - prieštaringai vertinamai Slovėnijos atstovei, kuri buvo skubiai pasiūlyta Liublianos, kai įstatymų leidėjai atmetė jos pirmtakės kandidatūrą, bei slovakui Marošui Šefčovičiui, kuriam buvo pasiūlytos naujos pareigos, J.-C. Junckeriui perskirsčius komisarų atsakomybės sritis.

„Atvirai kalbant, tikėjausi sunkesnių klausimų ir buvau jiems pasirengusi“, - sakė V.Bulc per spaudos konferenciją po jos kandidatūros svarstymo Europos Parlamento Transporto ir turizmo komitete ir pridūrė, jog „džiaugiasi, kad tai baigėsi“.

„Visi sužinojote, kad galiu vaikščioti rusenančiomis žarijomis. Kelis kartus maniau, kad užsiliepsnosiu, tačiau taip nenutiko“, - sakė slovėnė savo baigiamojoje kalboje komitete.

Ji taip pat pridūrė „mėgstanti skraidyti“ ir paminėjo oro uostą vienoje Škotijos saloje, kurioje jai patinka lankytis. Tačiau nė vienas įstatymų leidėjas nepasinaudojo proga paklausti kandidatės, ar ji, kaip skelbia žiniasklaida, iš tiesų ten vyksta į šamanizmo kursus, nes tuo metu dauguma jų jau buvo išėję arba užsiėmė kitais reikalais.

Trečiadienį Strasbūre Europos Parlamentas balsuos dėl visos J.-C. Junckerio komandos. Jei ji sulauks deputatų palaikymo, naujoji Europos Komisija savo penkerių metų kadenciją galės pradėti, kaip planuota, lapkričio 1 dieną.

Grėsmė, kad Bendrijos aukščiausios vykdomosios valdžios institucijos paskyrimas gali užsitęsti, iškilo, kai vienas ES asamblėjos komitetas atmetė ankstesnės Slovėnijos kandidatės, buvusios premjerės Alenkos Bratušek kandidatūrą į eurokomisarus.

Kai Liubliana vietoje A.Bratušek pateikė V.Bulc kandidatūrą, J.-C.Junckeris perskirstė komisarų atsakomybės sritis.

Mažai žinomai Slovėnijos vicepremjerei, kuri į politiką atėjo iš telekomunikacijų verslo, buvo pasiūlytas transporto komisarės postas. Į jį anksčiau pretendavusiam Slovakijos atstovui M.Šefčovičiui atiteko Komisijos vicepirmininko, atsakingo už energetikos sąjungos kūrimą, portfelis, kuris iš pradžių buvo numatytas A.Bratušek.

J.-C.Junckerio komanda pakeis darbą baigiančią Jose Manuelio Barroso Komisiją.