„Pirmasis (Jeano-Claude'o) Junckerio pralaimėjimas!“, - socialiniame tinkle „Twitter“ parašė ispanas, žaliųjų frakcijos atstovas Ernestas Maragallis.

Jis nurodė, kad per balsavimą Kultūros ir švietimo komitete už vengro kandidatūrą pasisakė 12 įstatymų leidėjų, o prieš buvo 14.

Po šio žingsnio gali tekti keisti Europos Sąjungos vykdomosios valdžios institucijos sudėtį, kurią pasiūlė jos pirmininkas J.-C.Junckeris.

Teisingumo ministru anksčiau dirbęs T.Navracsicsius per praėjusią savaitę vykusius jo kandidatūros svarstymus sulaukė griežtos kritikos dėl premjero Viktoro Orbano vyriausybės politikos švietimo, žiniasklaidos, teismų sistemos ir mažumų teisių srityse, dėl kurios Budapeštas ne kartą buvo surėmęs ietis su ES.

Klausymų metu T.Navracsicsius stengėsi atsiriboti nuo V.Orbano politikos.

„Žiniasklaidos laisvė ir žiniasklaidos pliuralizmas yra itin svarbūs demokratinei visuomenei. Apgailestauju, kad šiam svarbiam aspektui praeityje Vengrijos vyriausybė, kuriai nebepriklausau, kai kada nesuteikdavo pakankamos svarbos“, – pažymima jo rašytiniuose atsakymuose į komiteto klausimus.

Šaltiniai ES asamblėjoje sakė, kad centro dešiniųjų Europos liaudies partijos (EPP) frakcija, kuriai priklauso ir J.-C.Junckeris, ir T.Navracsicsius, dabar siūlys palikti vengrui atsakomybę už kultūrą, švietimą ir jaunimo reikalus, tačiau pilietybės klausimus perduoti kitam eurokomisarui.

Tokiu būdu J.-C.Junckeris galėtų išvengti rimtesnių jo pasiūlytos Europos Komisijos sudėties pakeitimų.

Tačiau su tokiu variantu gali nesutikti kairieji.

Įtakinga komiteto narė iš Vokietijos, centro kairiųjų stovyklos atstovė Petra Kammerevert savo pareiškime pažymėjo: „Švietimo, kultūros, jaunimo ar pilietybės reikalai tiktai nebus patikėti Tiborui Navracsicsiui“.

Vis dėlto ji pridūrė, kad Vengrijos vyriausybė turi teisę turėti Europos Komisijoje savo atstovą.

Esama pasipriešinimo ir dėl kelių kitų kandidatų į eurokomisarus, todėl T.Navracsicsiaus likimas veikiausiai priklausys nuo platesnio susitarimo tarp J.-C.Juckerio ir didžiųjų Europarlamento frakcijų.

Įstatymų leidėjai sakė, kad antradienį, prieš paskutinių kandidatų į eurokomisarus svarstymus, J.-C.Junckeris turėtų susitikti su ES asamblėjos pirmininku Martinu Schulzu iš Socialistų ir demokratų pažangiojo aljanso (S& D) frakcijos. Susitikime taip pat turėtų dalyvauti EPP ir S&D frakcijų vadovai.

Formaliai Europarlamentas negali atmesti atskirų kandidatų į komisarus.

Spalio 22 dieną yra numatytas balsavimas dėl visos naujos Komisijos patvirtinimo, kad ji galėtų lapkričio 1 dieną oficialiai perimti darbus iš kadenciją baigusios Jose Manuelio Barroso komandos.

Nenorėdamas, kad procesas užsitęstų, J.-C.Juckeris gali pertvarkyti savo Komisijos sudėtį, kad išvengtų įstatymų leidėjų prieštaravimų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją