„Tai labai svarbu. Tai suteiktų pagrindą JT veikti ekstremaliosios padėties sąlygomis“, – teigiama E. Macrono komentaruose, paskelbtuose laikraštyje „Journal du Dimanche“.

Tokia zona visų pirma leistų tarptautinei bendruomenei „toliau spausti Talibaną“, kuris šiuo metu vadovauja Afganistanui, pridūrė Prancūzijos lyderis.

Penkios nuolatinės JT Saugumo Tarybos narės Prancūzija, JK, JAV Rusija ir Kinija pirmadienį susitiks aptarti situacijos Afganistane. Paryžius ir Londonas ketina pasinaudoti šia galimybe pristatyti rezoliucijos projektą, kuriuo „siekiama, prižiūrint JT, apibrėžti „saugią zoną“ Kabule, kuri leistų tęsti humanitarinės pagalbos operacijas “, teigė E. Macronas.

Jo komentarai skelbiami, kai tarptautinė bendruomenė baigia žmonių evakuacijos iš Afganistano operaciją. Prancūzija atitinkamą savo operaciją baigė penktadienį, o JK šiuo pavyzdžiu pasekė šeštadienį.

JAV kariai pavojingomis ir chaotiškomis sąlygomis taip pat siekia baigti didžiulio masto evakuacijos operaciją iki nustatyto rugpjūčio 31 d. termino.

E. Macronas šeštadienį paskelbė apie su „Talibanu pradėtas diskusijas“, siekiant ir po rugpjūčio 31-osios „apsaugoti ir repatrijuoti“ pažeidžiamus afganistaniečius.

Kalbėdamas su reporteriais Irake, kur susitiko su regiono lyderiais, E. Macronas pridūrė, kad, padedant Katarui, kuris palaiko gerus santykius su Talibanu, esama galimybės tęsti evakuacijos misiją.

Jis pridūrė, kad Prancūzija nuo rugpjūčio 17 d. iš Afganistano evakavo 2 834 žmones.

Prancūzijos laikraštyje paskelbtame straipsnyje E. Macronas nurodė ateityje matąs tikslines evakuacijos operacijas, „kurios nebus vykdomos kariniame Kabulo oro uoste“, tačiau galbūt civiliniuose oro uostuose Afganistano sostinėje.

E. Macronas taip pat sukritikavo kai kur Prancūzijoje girdimą retoriką, kuri „pakursto baimę“ dėl pabėgėlių iš Afganistano atvykimo. „Mano tikslas yra ne kurstyti tautiečių baimes, o pateikti sprendimus, kaip jas išspręsti“, – kalbėjo prezidentas, pridurdamas, kad siekia žvelgti į migracijos klausimą „su žmogiškumu, griežtumu ir gebėjimu prireikus apsaugoti mūsų sienas“.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (27)