Iš tikrųjų tai pirmas kartas, kai monarchė ir rūmų atstovai pripažino, jog Didžiosios Britanijos mylimos 87-erių Elžbietos II karaliavimas gali artėti į pabaigą.

Pirmą kartą nuo 1973 metų karalienė nedalyvaus lapkričio mėnesį Šri Lankoje vyksiančiame Britanijos tautų sandraugos 54 valstybių vadovų viršūnių susitikime.

Karalienė dar yra kelių valstybių, įskaitant Kanadą ir Australiją, oficiali galva.

Šri Lankoje viršūnių susitikime Elžbietai II atstovaus jos sūnus, sosto įpėdinis princas Charlesas.

Bakingamo rūmų pranešimas, kuriame teigiama, kad tokio sprendimo priežastis yra poreikis riboti keliones į užsienį, anot karališkosios šeimos apžvalgininkų, yra itin reikšmingas. Karalienė savo pareigas vykdo labai atsakingai ir oficialius renginius praleidžia tik esant išties neįprastoms aplinkybėms.

"British Broadcasting Corporation" (BBC) karališkųjų reikalų korespondentas Peteris Huntas teigė: "Tai yra susiję su pereinamuoju laikotarpiu šalį ruošiant pagyvenusio amžiaus valstybės vadovei, kuri galės atlikti vis mažiau pareigų. Ketinimų atsižadėti sosto nėra. Tai nenutiks jos karaliavimo metu. Rūmai atkreipia dėmesį į jos senėjantį amžių - ją vis mažiau bus galima išvysti viešumoje, o jį (Charlesą) dažniau".

Karalienė Elžbieta II Didžiojoje Britanijoje yra labai mylima ir populiari dėl savo nepalaužiamo atsidavimo per visą 61-erių metų karaliavimą bei sugebėjimą išlikti atokiai nuo politikos.

Viešosios nuomonių apklausos rodo, kad princas Charlesas būtų mažiau populiarus monarchas. Jo elgesys su buvusia žmona Diana, Velso princese, priešiškai nuteikė daug žmonių britų visuomenėje.