Tad kodėl Rusijos prezidentas toks išsigandęs?

Galima būtų pamanyti, kurių galų autokratui, kuris manipuliuoja šalies politikos taisyklėmis, kad išliktų valdžioje, baimintis disidentų? Sąlygų simboliniam pasipriešinimui sukūrimą galbūt net galima būtų laikyti privalumu, pavyzdžiui, lengvinant ekonominį JAV ir jos Vakarų sąjungininkių spaudimą ir sudarant jo statytiniams geresnes sąlygas naudotis savo turtais.

Vis dėlto V. Putinas ir toliau bijo kitaip nei jis manančiųjų. Išnagrinėkite ataskaitą, kurią šią savaitę paskelbė organizacijų grupė „Coalition to Free the Kremlin’s Political Prisoners“. Grupė, sudaryta iš tuzino Vakarų bei Rusijos nevyriausybinių organizacijų, nustatė, kad šių metų kovo 25 d. duomenimis, Rusijos kalėjimuose buvo laikomi 236 politiniai kaliniai, arba penkis kartus daugiau nei 2015 metais, kai iš viso Rusijos kalėjimuose kalėjo tik 46 politiniai kaliniai.

Pirmadienį per spaudos konferenciją ištremtas opozicijos lyderis Vladimiras Kara-Murza šiuos duomenis vertino iš platesnės perspektyvos. Kai garsusis fizikas ir disidentas Andrejus Sacharovas pelnė Nobelio taikos premiją 1975 metais, jis tvirtino, kad Sovietų Sąjungoje kali 176 „sąžinės kaliniai“. Tiesiog neįtikėtina, kad šiandien, praėjus beveik 30-čiai metų nuo Sovietų Sąjungos subyrėjimo, Rusijoje tokių kalinių net trečdaliu daugiau. Šiandien tarp Rusijos politinių kalinių yra žurnalistų, aktyvistų bei teisininkų. Dalis jų yra klaidingai apkaltinti rimtais nusikaltimais, tokiais kaip žmogžudystė ir lėšų grobstymas. Kiti į kalėjimą pasodinti dėl žinučių tviteryje.

2017 metų lapkritį, pavyzdžiui, Janas Sidorovas ir Vladislavas Mordasovas buvo sulaikyti už mėginimus suorganizuoti protestą prieš savo regioninę vyriausybę. Jie yra įkaltinti iki pat šiol, ir kaip teigiama ataskaitoje, V. Mordasovas per tą laiką buvo ne kartą smarkiai sumuštas. Žinoma, o kur dar ukrainiečių kino režisieriaus bei Rusijos Krymo aneksijos nuožmaus kritiko Olego Sencovo atvejis. Jis buvo nuteistas kalėti už neva teroristinių išpuolių organizavimą ir priklausymą Ukrainos nacionalistų grupei, - jo narystės faktą paneigė pati grupė. Anot keleto žmogaus teisių gynimo grupių, režisierius O. Sencovas buvo kankinamas siekiant iš jo išgauti inkriminuojantį prisipažinimą.

Natalija Arno, Laisvosios Rusijos fondo prezidentė (koalicijos, parengusios ataskaitą, narė), žurnalistams šią savaitę sakė, kad ryškus politinių kalinių gretų pagausėjimas kelia klausimą ne tik dėl Rusijos valstybės, bet ir dėl jos vadovo. „Ko bijo Vladimiras Putinas?“ – klausė ji. Tai klausimas, kurį galbūt norėtų iškelti ir vyriausybės, siekiančios atremti Rusijos agresiją. V. Putinas gali demonstruoti jėgą bei drąsą, bet jis nepasitiki savo žmonėmis tiek, kad galėtų leisti jiems girdėti bet kokią kritiką jo adresu.

Eli‘is Lake‘as yra „Bloomberg Opinion“ straipsnių autorius, rašantis nacionalinio saugumo ir užsienio politikos temomis, jis dirbo „The Daily Beast“ portale vyresniuoju nacionalinio saugumo korespondentu, taip pat rašė straipsnius nacionalinio saugumo ir žvalgybos temomis tokiems leidiniams kaip „The Washington Times“, „The New York Sun“ ir UPI.